НОВИНИ

​Държавата има готовност да внася водни спасители от Молдова и Украйна

На прага на сезона от Българския червен кръст информират, че има достатъчно сертифицирани водни спасители. Въпреки това, от Министерството на туризма обявиха, че могат да осигурят кадри от Молдова и Украйна.

bnt avatar logo
от Н. Няголова, И. Георгиева
07:34, 20.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Месец преди откриването на сезона, експерти подготвят поредната група желаещи да станат водни спасители.

Христо Христов: Благородна професия, а Варна е морски град и има къде да се реализираш.
Димитър Димитров: Реших да работя някаква по-квалифицирана работа за лятото и в същото време да е горе-долу добре заплатена.

Българските спасители получават между 700 и 900 лева месечно. Когато кандидатстват за работа, повечето предпочитат да бъдат на басейн.

Димитър Димитров: Не е по-малко отговорно, но е по-безопасно и за мен и за другите и още не се чувствам толкова добре подготвен за море.

Проблем остава набирането на спасители за плажовете. Затова от Министерството на туризма са готови да внасят кадри от Молдова и Украйна, където заплатите са не повече от 100 евро месечно.

Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК-Варна: Естествено, че като дойдат тук, те ще получат една минимална работна заплата, която за тях ще е голяма, ще подбият цената на българския спасител и какво правим - работим против българските граждани.

Ако цената на труда на спасителите падне, експертите очакват масово изтичане на кадри в чужбина. По данни на БЧК, за цялото Черноморие са необходими около 1300 водни спасители, за Варненска област техният брой е около 350. От регионалната структура на Червения кръст имат готовност да осигурят спасители и за неохраняемите, но посещавани плажове, стига държавата да поеме заплащането на месечните възнаграждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Пловдив с подробности за ареста на шефа на РПУ-Раковски
Прокуратурата в Пловдив с подробности за ареста на шефа на РПУ-Раковски
Жена от Русе купила вносно сирене, което в срока на годност вече било развалено
Жена от Русе купила вносно сирене, което в срока на годност вече било развалено