"Джи Пи груп" се оттегля и от спечелена обществена поръчка за ремонт на трамвайни релси в столицата - съобщи кметът на София. Йорданка Фандъкова инспекция на ремонта на градинката до Народното събрание. Коментира и бъдещето на къщата-музей на Пейо Яворов.

Новината за оттеглянето на "Джи Пи груп" от ремонта на трамвайната линия идва дни след като премиерът Бойко Борисов разпореди фирмата да не участва в проекти с европейско и държавно финансиране. Тя няма да започне изпълнението на нови обществени поръчки, но ще завърши тези, по които вече работи. Сред тях е и ремонтът пред църквата "Св. Седмочисленици".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имам информация от днес, уверение от страна на компанията, че тя се оттегля от спечеления конкурс за реконструкция на трамвайните релси на трамвай №5, което по бул. "Цар Борис III" и ул. "Алабин" и предстои да се реализира следващата година, така че конкурсът не е окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана най-вероятно втората фирма.
"Джи Пи Груп" се оттегля от спечелена обществена поръчка в София

"Джи Пи Груп" се оттегля от спечелена обществена поръчка в София

"Джи Пи груп" се оттегля от спечелена обществена поръчка за ремонт на трамвайни релси. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на...

До дни кметът Фандъкова очаква да бъде решена и съдбата на къщата-музей на поета Пейо Яворов. Правителството е изразило готовност да бъдат отпуснати необходимите средства, с които общината да придобие имота.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз очаквам до утре вече да имаме всички варианти, които да са на бюрото ми, да можем да ги обсъдим и да видим, както законосъобразност, така същото трябва да разгледаме и сметките.
Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей: Ние искахме тези задължения да се изчистят, за да може държавата да вземе един имот, който е освободен от тежести. Това беше проблемът, който ние изчаквахме да се реши.
Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: Тези сгради трябваше да си останат на държавата и общините, за да могат да функционират като музей, а собствениците, които си имат своите свещени права, да бъдат компенсирани и всички да бъдат доволни. За съжаление се извърши една реституция по отношение на такива обекти, която даде тези плодове.

Малко над 1 600 000 лв. е първоначалната цена за имота, обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Предстои да видим срещу каква сума той ще стане публична собственост и как ще бъде погасена ипотеката, заради която се стигна до тук.