НОВИНИ

Държавата ни ще съдейства на превозвачите, ако искат компенсации за блокадата

Българската държава ще съдейства на превозвачите ни, ако решат да потърсят компенсации за блокадата на границата с Гърция в гръцки съдилища. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски след днешното правителствено заседание.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:11, 10.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
държавата съдейства превозвачите искат компенсации блокадата

Министър Московски предупреди, че страната ни следи с повишено внимание ситуацията в южната ни съседка, тъй като за петък по официални данни е обявена национална стачка, която предвижда да затвори почти цялата транспортна инфраструктура в Гърция. Тогава е възможно пак да се стигне до някакво ескалиране на напрежението.

По думите на Московски обаче след пълен преглед на други подобни случаи с блокади във Франция и Германия не се е стигало до реални компенсации на превозвачите.Той самият е в готовност, ако се наложи още днес да тръгне отново към другия блокиран граничен пункт Илинден-Евксохи.

"Ще стигнем докрай, включително ако се наложи да има искове в гръцки съдилища, ще продължим в тази посока", каза министър Московски.

По повод отговора на Еврокомисията, че нямат практика и няма да наложат глоба на Гърция, Московски коментира:

"Ние сме изпратили искане за нотификация за наказателна процедура срещу Гърция. Истината е, че ако такова решение се вземе, ще отнеме минимум 3 месеца да бъде стартирано."

Министърът на транспорта заяви още, че не знае за протести по Великден, но тъй като това е практика на гръцките фермери, а те след месец започват да се занимават с оран, най-вероятно по Великден да започнат да се заемат с дейността си.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският външен министър подаде оставка
Френският външен министър подаде оставка
Армията ще се включи по-активно в охраната на границата ни с Турция
Армията ще се включи по-активно в охраната на границата ни с Турция