НОВИНИ

Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та, според Трайчо Трайков

Държавата, според мен, няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков по отношение сделката за ЧЕЗ и решението държавата да влезе в нея пред журналисти в Специализирания съд, където тече дело срещу него, Симеон Дянков и Иво Прокопиев. По думите на Трайков държавата няма с какво да допринесе като партньор в компанията и отбеляза, че не случайно тя се е оттеглила, което е подобрило дейността на дружеството.

bnt avatar logo
от БТА
13:19, 08.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
държавата работа нито чез нито другите ерп трайчо трайков

"Такива действия на държавата, решения на коляно, взети на момента създават усещането, че държавата не знае какво прави и не знае как да защити интереса на хората", каза Трайков по повод желанието на правителството да има участие в ЧЕЗ.

Според бившия енергиен министър въпросите по сделката, поставени от хора, които разбират от финанси и инвестиции, не намират отговор и се създава усещане, че истината се скрива или не се казва в пълния й обем - нито от купувача, нито от продавача, нито от държавата. И допълни, че притеснението на обикновените хора се използва от популистки партии като БСП "да раздухват истерии и да бутат в посока национализация и други налудничави идеи". Трайков каза още, че на него не е известно да е имало предложения към държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ. И допълни, че не познава Гинка Върбакова, собственик на "Инерком".

"На фона на цялата неизвестност продавачът изглежда абсолютно убеден, че купувачът има възможност да плати сумата", посочи още Трайков като нещо, което не става ясно около сделката. Бившият енергиен министър каза още, че случващото се около сделката, при нормални обстоятелства, не би трябвало да има ефект върху крайния потребител. Но отбеляза, че има усещане за несигурност и незнание за експертизата на придобиващото дружество и "каква своя кожа те слагат в играта".

Той каза още, че един потенциален недобросъвестен купувач може да нанесе много щети, преди регулаторът да се намеси и да му бъде държана отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел: Въпреки постигнатия напредък борбата за равноправие на жените продължава
Меркел: Въпреки постигнатия напредък борбата за равноправие на жените продължава
БСП пита управляващите дали държавата стои зад Гинка Върбакова
БСП пита управляващите дали държавата стои зад Гинка Върбакова