Три варианта за получаване на пенсии от частните фондове предлага социалният министър. Първите плащания трябва да започнат след 2 години.

Над 3 милиона и 700 хиляди души родени след 1959-та година се осигуряват за втора пенсия. През 2021 година пари от частните фоднове ще получат жените навършили възрастта за пенсиониране. Изплащането на пенсиите на мъжете ще започне 3 години по-късно.

Хората ще имат право на избор. Ако в партидата им са събрани достатъчно пари ще получават пожизнена пенсия за старост. Очакваният минимален размер е 40 лева. В случай,че натрупаните средства са по-малко и не стигат за пожизнена втора пенсия хората ще могат да ги получат разсрочено , а ако сумата е по- малка от три минимални пенсии - еднократно.

Повече от 35 години Виолета работи без прекъсване. Осигурява се на минималната заплата. От 17 години отдържат и вноска за втора пенсия.

Виолета Гьошева: Миналата година дойде извлечение мисля,че около хиляда и няколко лева. И се надявам до като ми дойде време да се пенсионирам да са се събрали поне 5-6 хиляди. Най-малко.

Виолета ще се пенсионира след около 8 години. За да получи пожизнена пенсия от частен фонд трябва да е натрупала средства, които да стигнат за изплащане на 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Ако размерът на пенсията се получи над 35-36 лева. То тя може да бъде изплатена пожизнено.

Ако изпълни условията Виолета ще получава втора пенсия.В случай ,че почине обаче близките й няма да могат да я наследят.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Тук законопроекта предвижда лицата да могат да изберат пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Примерно 10 годишен период на изплащане. При смърт на пенсионира в този период тя се получава от неговите наследници.

Около 50% от хората, които ще имат право пенсия от частен фонд след 2021 няма да я получават пожизнено.

Даниела Петкова - управител на частен пенсионен фонд: Ще има хора, които няма да имат достатъчно пари техните партиди за пожизнена пенсия.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това беше мотива да се разпише в законопроекта тези други опции, като разсрочено плащане, което ще бъде по-масово в началото.

Разсрочено плащане ще има ако парите в партидата са повече от 3 минимални пенсии за стаж.

Виолета Гьошева: Не съм съгласна за разсрочено плащане. Бих искала да ми се плати всичко.

Еднократнопари ще получават хората, които са внесли по-малко от 3 минимални пенсии в частния фонд.