НОВИНИ

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит"

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му, досега са платени 40 млн. лева дълг на дружеството, така че да се избегне отнемане на лиценза му за дейност както и ще се спасят работните места на 1300 души. Придобиването ще се осъществи през "Държавната консолидационна компания" като все още не е ясна цената на сделката. Повече по темата вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:31, 28.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Изискуемите кредити на военния завод "Дунарит" към момента възлизат на 67 млн. лева. Те ще бъдат платени от Държавната консолидационна компания и така русенското дружество ще стане нейна собственост. Ще бъдат изплатени и останалите заеми на предприятието, увери още икономическия министър. Преговорите се водят през синдиците на КТБ.

Емил Караниколов,министър на икономиката
Работим за изкупуване на всички кредити на дружеството, с цел да не се поиска процедура по несъстоятелност и да не започне продажба на активи на Дунарит, което би довело до сътресения.

Проблемите в русенския завод започнаха след фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г. и разследването на прокуратурата на собствениците му, които са използвали кредити и особени залози за работата на Дунарит. Към днешна дата има повдигнати обвинения срещу ръководството на предприятието. Икономическият министър Емил Караниколов обяви, че ръководството е подало оставка, но не може да се оттегли.

Емил Караниколов:
За съжаление, въпреки че са подали молба за освобождаване, членовете на управителния орган не могат да бъдат освободени, тъй като има обжалване, може би знаете, от 24 този месец има определение на съда, което отказва увеличението на капитала на дружеството, тоест новите акционери там не могат да влязат и съответно не могат да се предприемат действия за освобождаване на управителния орган.

Повдигнатото обвинение срещу собствениците всъщност застрашава предприятието.

Емил Караниколов:
Срещу управителните органи на Дунарит има повдигнато обвинение, което съгласно българското законодателство е дало основание, на колегите от КОС да предприемат действия по отнемане на лиценза за производство. Това е недопустимо за целия военен промишлен комплекс и министерството на икономиката няма да го допусне.

Караниколов все пак беше категоричен, че дружеството работи добре въпреки разследванията и че държавата може да си позволи неговото купуване. Работниците обаче остават притеснени за съдбата си.

Стоил Георгиев, представител на КТ" Подкрепа" в Дунарит :
Хората са неспокойни, в смисъл такъв, че не знаят докъде ще се развият нещата и как ще тръгнат по-нататък. Засега заплатите си ги получаваме, работим, но има много хора, които са теглили заеми, които се притесняват да не стане така, че да затвори предприятието.

От министерството на икономиката все още не знаят кога ще приключи сделката по придобиването на дружеството, нито дали тя ще бъде финализирана окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медик беше обвинен за извършването на 84 убийства в Германия
Медик беше обвинен за извършването на 84 убийства в Германия
ЕС трябва да изработи нов регламент за миграцията, счита Меркел
ЕС трябва да изработи нов регламент за миграцията, счита Меркел