НОВИНИ

Държавата ще осигурява детегледачки с евросредства

Става въпрос за случаите, когато децата не са приети в детска градина, а майките искат да се върнат на работа. Детегледачите обаче задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда. Програмата "Родители в заетост" стартира от днес. Очаква се тя да помогне на 1500 семейства.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:26, 29.09.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

От днес до края на октомври, само в рамките на този един месец, може да заявите желание да наемете детегледачка в бюрата по труда в цялата страна. Условията са - детето ви да не е прието в градина, а вие да сте в майчинство или безработна.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Всеки един родител подавайки заявлението, трябва да декларира и да ни докаже, направил ли е постъпления да запише детето си в ясла или детска градина.

Ники не е успял да се класира за яслата в неговия район. Затова майка му вече търси варианти. Готова е дори да плаща и за частна градина или занималня.

Косара Николаева: Всъщност ние останахме извън детските градини още на първо класиране. Другата опция е да го гледат бабите, които в нашия случай обаче са работещи.

Косара вече е чула за програмата, но подходжда с недоверие, че ще ѝ бъде полезна.

Косара Николаева: Липсата на професионални качества не би могла да гарантира качеството на работа с детето ти и все пак то е прекалено малко, за да го повериш на човек, който изобщо не познаваш.
Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Няма предвидени обучения, разчитаме на предварителна професионална подготовка, ако имат такава естествено, има всички изисквания от гледна точка на здравословно състояние, от гледна точка на това да не се осъждани.
Косара Николаева: Ако не дай си Боже се случи с едно дете, не знам, ако нямаш професионален опит и трудова характеристика, кой би го защитил в подобна ситуация.

Семействата могат да предложат свои роднини за гледачи. Те обаче също трябва да се регистрират в бюрото по труда. Косара е обмислила варианта майка ѝ да прекъсне работа и да получава пари по новата програма, за да гледа внучето си. Но притеснението идва от ниското заплащане.

Косара: В по-голямата част от случаи, когато хората са извън столицата, не виждам как с минимална работна заплата човекът, който ще дойде да ти гледа детето, ще си покрива нуждите.

Иначе по програмата се приемат детегледачи на всякаква възраст.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Нито пък има ограничения по отношение на възрастта, тоест една пенсионирана да кажем медицинска сестра или учителка, която се чувства жизнеспособна и иска да упражнява тази професия - детегледач - и за момента сме предвидили ресурс от 20 милиона.

Сключва се договор за най-много 18 месеца между трите страни - родителите, детегледачът и бюрото по труда. Включен е 6 месеца изпитателен срок, в случай, че хората не си допаднат. Програмата е за деца до 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли референдум за независимостта на Каталуния?
Ще има ли референдум за независимостта на Каталуния?
Благотворителен крос Спри рака за втори път в Пловдив
Благотворителен крос "Спри рака" за втори път в Пловдив