НОВИНИ

Държавата ще отпусне 20 млн. лева за Пловдив 2019

20 млн. лева ще отпусне държавата, за да финансира домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а година. На следващото заседание на правителството ще бъде променено постановлението, което не позволяваше градът да получава целеви средства за провеждането на различни културни събития. Това стана ясно в Пловдив по време на среща за цялостното финансиране на домакинството през 2019-а година. В дискусията, организирана от Фондация „Америка за България", участва и премиерът Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 29.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Още следващата седмица на Пловдив ще бъдат преведени пет милиона лева. Градът вече е усвоил 4 милиона.

Бойко Борисов, министър председател на България:
Ще положим усилия, надявам се общината да бъде стриктна, така че да стане нещо много хубаво за града през 2019-а година, а пък и 2018-а председателство имаме, така че с двете мероприятия година и половина - две България ще бъде във фокуса на Европа.

Премиерът заедно с министрите на културата и европейското председателство на България разгледаха и разкриващия се в момента мащабен обект Голямата Базилика. Основна част от средствата за реставрацията на раннохристиянския храм са от Фондация „Америка за България".

Бойко Борисов, министър председател на България:
Над 105 млн. лева са вложили вече в образователната система, а и сега в следствие на добрата ни работа и това, което предстои на Пловдив, мисля, че е една доста значима сума от 8,2 млн. за тази красота, която Пловдив да придобие за председателството.

Голямата базилика трябва да е готова за посетители до края на 2018-та година.

Ленко Ленков, директор на фондация "Америка за България"
Голямото богатство на този паметник са мозайките. Не знаем все още какъв е общият им размер, какъв е общият им обем, но вярваме, че ще бъдат около 2000 квадратни метра, в два пласта. Дължината на базиликата е 90 метра до края на нартекса.

С впечатляващия обект се запознаха и посланиците на Франция, Италия, Австрия и Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънските авиодиспечери започват безсрочна стачка от утре
Румънските авиодиспечери започват безсрочна стачка от утре
София взима пример от Париж за развитието си като модерен град
София взима пример от Париж за развитието си като модерен град