НОВИНИ

Държавата ще подпомага финансово хората, които работят далеч от дома си

Предвижда се от догодина безработни, които сами или чрез Бюрата по труда са си намерили работа в далечен град, да получават по 200 лева месечно помощ в рамките на една година. Все още не е изработена методиката кой точно ще получава парите - дали работодателят или работникът, но и двете страни одобряват този вид стимулиране на трудовия пазар.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:09, 28.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Финансирането е добре дошло за хората от малките населени места, където има недостиг на работна ръка. Във фирмата на Петър Неделчев от Стамболийски работят петима служители - наети основно от Бюрото по труда. Работодателят смята, че идеята ще има ефект предимно за трайно безработните.

Петър Неделчев - собственик на фирма за хладилни и климатични инсталации: "Това ще са средства, които ще покрият основни нужди - квартира, интернет, детски ясли, градина и млади хора така ще имат възможност за реализация. Те ще имат възможност да се настанят в населено място, където има работа, без значение дали е малко или по-голямо населено място".
;

Този вид подкрепа ще стимулира хората с професии да работят и далеч от местата, където живеят, смята Георги Ангелов. Той признава, че намерил трудно работа в Стамболийски.

Георги Ангелов: "Много добре ще става така да плаща работодателят пътните. Работодателите почти не ги плащат и трябва да си пътуваме с наш личен автомобил и като удариш една черта става все едно работиш за 450-500 лева".

Малко от работодателите поемат разходите за транспорт и жилище на своите служители.

Петър Неделчев - собственик на фирма за хладилни и климатични инсталации: "Трябва да е много квалифициран кадър, защото това нещо в крайна сметка поемайки неговите разходи играе роля върху формиране на неговата заплата".

От социалното министерство уточняват, че помощта ще се дава само, ако безработният е намерил работа на над 50 километра от дома си. Той трябва да е бил регистриран в Бюрата по труда повече от 12 месеца и предстоящото му работно място да е постоянно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камери са заснели нападението срещу председателя на Българския хелзински комитет
Камери са заснели нападението срещу председателя на Българския хелзински комитет
Едва три са осъдителните присъди след нападения срещу лекарски екипи
Едва три са осъдителните присъди след нападения срещу лекарски екипи