НОВИНИ

Държавата ще подпомогне работата по древната гробница в Малтепе

Държавата ще помогне за разкриването и експонирането на древната гробница в могилата Малтепе до пловдивското село Маноле. Изключителната като размери находка беше открита от екипа на Пловдивския археологически музей, който проучва терена трета година.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:06, 18.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов е категоричен, че гробницата е сред най-големите от този тип, откривани по света. Подобни има в Рим и Палмира, но никоя от тях не е с толкова внушителни размери.

След като се увери в изключителната стойност на находката, премиерът Борисов гарантира държавна подкрепа за всички дейности по разкриването на гробницата, така че то да бъде завършено септември догодина.

Бойко Борисов, министър-председател: Това не е обект, който не можем да форсираме. Но грубата работа ще бъде осигурена с багери, булдозери.

Разкопките на Малтепе се финансират за трета поредна година от Община Пловдив. С подкрепата от държавата пловдивският регион може да има още една голяма археологическа ценност, готова за посещения в годината, в която градът ще е Европейска столица на културата.

Бойко Борисов: Преди две седмици правителстовото се издължи на Община Пловдив с последните девет милиона за Европейска столица на културата, така че сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти.

Има две предположения за датировката на внушителната гробница - тя е или на някой от така известните "войнишки императори" на Рим, управлявали за кратки периоди през трети век, или на някой от последните тракийски владетели от втори век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роднини на загинали край Генуа бойкотираха траурната служба за жертвите
Роднини на загинали край Генуа бойкотираха траурната служба за жертвите
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Индия
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Индия