Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка защо договорът с Виенската клиника за извършване на трансплантации не е продължен. Това ще предприеме министерството на здравеопазването след спешна среща при премиера Бойко Борисов. В Министерския съвет премиерът прие семейството на Адриан Петков, който почина в събота, докато чака за белодробна трансплантация.

След като през последните две седмици трима души, нуждаещи се от белодробна трансплантация в крайна сметка не успяха да дочакат такава и загубиха живота си, днес имаше спешна среща при премиера Борисов. На нея присъстваха здравния министър Кирил Ананиев, шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, както и семейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина в събота.


Четири основни неща бяха решени на тази среща . Първо здравният министър Кирил Ананиев е провел спешни разговори със свои колеги здравни министри от европейски страни, които да изпратят лекари експерти в България, за да започне изграждането на капацитет така че белодробни трансплантации да започнат да се осъществяват и у нас. Второ - ще бъде създаден национален регистър на всички хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, така че във всеки един момент да е ясно тяхното състояние и в какви срокове трябва да се работи. Трето - ще бъдат назначени спешни проверки, първата от които защо е прекратен договора и не е продължен договорът с клиниката с Виена, където до миналата година са се осъществявали белодробните трансплантации на български граждани и ще бъде направена проверка по случая на Адриан Петков.

Алберт Петков: Много се радвам, че се стигна до крайно и положително решение на проблема. Трябва да взимаме сили от братчето ми и от хората, които с пълни сили бутаха нещата да станат. И не да се получава болен здрав носи, а здравите да доведат болните до положителен резултат и до резултат, който ще спаси много животи.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Специално за Адриан ще направим проверката за този период, както и проверка по принцип, защо не е възстановен договорът с австрийската клиника. Искаме да стигнем до край в нашите разследвания - най-малко, за да отговорим на родителите на Адриан. "
Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване, в НС: Искам да заявя решението на Комисията по здравеопазване в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България.