САЩ приветстват плановете на България за модернизация на въоръжените сили и очакват скорошния избор на страната на нов мултифункционален изтребител. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео след телефонния му разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември.

В изявлението се казва още, че "САЩ са решени да работят с българското правителство за определяне на финалните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговаря на бюджетните и оперативните изисквания."

През последните 25 години, САЩ са предоставили на България над 200 милиона долара като помощ в областта на сигурността, за повишаване на професионализма на въоръжените й сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Отбелязва се, че "САЩ са инвестирали също над 100 милиона долара за повишаване нивото на тренировъчния център "Ново село" и авиобазата "Граф Игнатиево" и планират да продължат и в бъдеще.

​Бойко Борисов e разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

​Бойко Борисов e разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по искане на американския държавник, съобщи пр...