НОВИНИ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разговаря с иракски лидери

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разговаря вчера по телефона с двама иракски лидери, подкрепяйки усилията за съставяне на умерено националистическо правителство, което да служи на всички иракчани, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негова говорителка.

bnt avatar logo
от БТА
08:36, 02.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
държавният секретар сащ майк помпео разговаря иракски лидери

Резултатите от иракските избори бяха обявени преди две седмици, позволявайки съставянето на нов парламент, който да избере нов президент и премиер. Те на свой ред ще съставят правителство. Процесът обаче се усложнява от политически спорове.

В разговора с премиера Хайдер ал Абади Помпео е наблегнал на опазването на иракския суверенитет в този критичен момент. Пред вицепрезидента Аяд Алауи той е изразил надеждата на САЩ, че новото правителство ще включва представители на всички общности и ще служи на целия иракски народ, съобщи говорителката.

;

Помпео изрази вчера в Туитър притеснения за политическата ситуация в Ирак и подчерта, че създаването на силно правителство в Багдад е важно за победата над Ислямска държава.

Вчера в Багдад се срещнаха високопоставени военни от Иран, Ирак, Сирия и Русия. Те обсъдиха сътрудничеството в областта на сигурността и обмяната на информация в Близкия изток, където Ислямска държава, макар и победена на бойното поле, продължава да извършва нападения, предаде Франс прес.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Най-малко 300 души са арестувани при протестите в Кемниц
​Най-малко 300 души са арестувани при протестите в Кемниц
Септемврийско лято: Очакват ни температури между 30 и 35 градуса
Септемврийско лято: Очакват ни температури между 30 и 35 градуса