НОВИНИ

Държавният секретар на САЩ направи неочаквано посещение в Ирак

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео пристигна в Ирак. Посещението му не беше обявено предварително.

bnt avatar logo
от БТА
15:34, 09.01.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

След визитата си в Йордания държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи необявено посещение в Ирак, където се срещна с американски военнослужещи и иракски лидери, за да ги успокои за готвеното изтегляне на САЩ от Сирия и да предупреди, че Иран остава заплаха за регионалната сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

САЩ съобщиха официално за това посещение едва след като Помпео напусна Ирак. Преди две седмици президентът Тръмп предизвика критики в Ирак, след като посети разположени в тази страна американски войници, но не се срещна с никой представител на иракското държавно ръководство.

Помпео освен с американски войници се срещна в Ирак и с президента Бархам Салих, премиера Адел Абдел Махди, външния министър Мохамед Али ал Хаким и председателя на парламента Мохамед ал Халбузи.

;

На срещата си с премиера Абдел Махди Помпео е подчертал ангажимента на САЩ за суверенитета на Ирак и е обсъдил неотдавнашните победи над "Ислямска държава" в Сирия и продължаването на сътрудничеството на САЩ с иракските сили за сигурност, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

Друга обсъдена тема е била подкрепата на САЩ за иракската енергийна независимост. Ирак е силно зависим от доставките на ирански газ. След изненадващото съобщение на Тръмп през декември, че ще изтегли войските на САЩ от Сирия, администрацията му се старае да успокои регионалните и западните съюзници, които вече са объркани от понякога неразбираемата стратегия на американския президент за Близкия изток, отбелязва АФП.

Въпросът за присъствието на САЩ в Сирия е особено важен за Ирак, който дели с нея стотици километри граница в пустинни райони, които са подходящи за установяване на джихадистки групировки. Това е вторият ден от обиколката на Помпео в региона. Освен Йордания и Ирак тя включва Египет, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Кувейт и Оман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар унищожи кметството на гърменското село Скребатно
Пожар унищожи кметството на гърменското село Скребатно
Поредно заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов
Поредно заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов