НОВИНИ

ДСБ с остра реакция за отложената проверка на европейските прокурори

ДСБ с остра реакция в парламента! Поводът е отлагането на проверката на българската прокуратура от външни магистрати. Лидерът Мисията на европейските прокурори трябваше да започне на 30 май. Същия ден от министерството на правосъдието съобщиха, че анализът се отлага с няколко седмици, защото продължава работата по техническото задание на експертно ниво. Правосъдният министър призова да не се правят политически злоупотреби по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:49, 01.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

ДСБ задочно попитаха управляващите има ли искане от българска страна за промяна на условията на проверката на европейските прокурори. И ако има такова предложение, дали то идва от прокуратурата или от правосъдното министерство.

Радан Кънев - председател на ДСБ: За нас се налага изводът, че от българска страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент и този опит е довел до острата реакция от страна на ЕК и отлагането на проверката, за да не се превърне тя в поредната куха формалност. Тоест не остава съмнение, че анализът е отложен от комисията поради провал или саботаж на организацията на проверката от българска страна.

Независимият анализ е препоръка на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и проверка. Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да анализират работата на държавното обвинение и да направят оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт, НК и НПК. Правосъдният министър посочи, че решението за отлагане на мисията е взето от Европейската комисия.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Призовавам тази толкова важна проверка и анализ да не се използва за политически цели и то от партии и депутати, които казват, че тази реформа е много важна за тях. Мисията не е отменена, каквито намеци се чуха, тя се иска от българското правителство от ЕК, голяма част от материалите са изпратени, и в момента изпращаме подготвителни материали, когато твърдим, че подкрепяме съдебната реформа, нека не политизираме нещата, защото този анализ трябва да бъде професионален. И ЕК точно от това се притеснява.

В пленарната зала въпросът беше поставен и на вицепремиера Меглена Кунева, която също обясни, че проверката ще се случи.

Меглена Кунева - вицепремиер: Европейската комисия може да забави, но никога няма да забрави!

Очаква се мисията на прокурорите да се проведе до края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1-ви юни - Денят на детето събра милиони детски усмивки
1-ви юни - Денят на детето събра милиони детски усмивки
Ден на подарения хляб
Ден на подарения хляб