НОВИНИ

Може ли дуалното обучение да задоволи глада за качествени кадри?

Учене чрез работа - или иначе казано дуално образование - така от Министерството на образованието смятат, че ще се върне престижът на професионалните гимназии. Ще успеят ли професионалните гимназии, подобно на някогашните техникуми, да създават конкурентни кадри за икономиката?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:14, 22.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

У нас от години има глад за квалифицирани кадри - дефицит, който с времето се задълбочава. Затова все по-често се говори за внос на добре обучена работна ръка. За да си ги произвеждаме у нас тези същите кадри, големи надежди се възлагат на професионалното образование, което и според просветния министър има нужда да върне своя престиж и доверието у родители и ученици.

Дали дуалното образование е панацеята - ще разберем съвсем скоро. Тази година т.нар. учене чрез работа стартира в 32 професионалните училища в страната и така обхваща над 800 ученика, които трупат опит в над 170 български и чуждестранни фирми. Тук в професионалната гимназия по транспорт и енергетика в София учениците също ще се обучават в реална работна среда.

Професионалните училища обучават специалисти. Те не винаги се реализират на пазара. Бизнесът подготвя паралелно кадри, от които има нужда. И така се харчат двойно повече пари. Къде е пресечната точка - според държавата - отговорът е дуалното обучение.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Децата, които ще влязат в работната сила през следващите десетилетия ще учат в движение и чрез работа
Томислав Дончев - вицепремиер: Ние можем да развиваме всякакви форми на обучение, но специално дуалното обучение, то без бизнеса не може да се случи.

Когато става дума за техника - то новостите са безброй, всеки ден. Автомобилостроенето не прави изключение. В професионалната гимназия по транспорт и енергетика в София учат около 800 ученици. От следващия срок те ще работят в сервизи с възможност да останат там за постоянно ако се справят добре.

Алекс Раденков - 11 клас в Професионална гимназия "Хенри Форд": Освен теорията, която учим в училище ще можем и да практикуваме на реално работно място.
Васил Митев - 11 клас в Професионална гимназия "Хенри Форд": Ползата е, че научаваме доста нови неща, защото всеки ден влизат различни автомобили с различен проблем и това е един вид като помощ за бъдеще.
Божидар Божиков - учител в Професионална гимназия "Хенри Форд": Самите фирми, които в момента са много активни, ще могат да си подберат кадри за в бъдеще.

Така кръгът - държава - образование - бизнес - трябва да се затвори.

Лидери при прилагането на системата за дуалното образование си остават Швейцария, Австрия и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствениците на сгради паметници на културата нямат мотив да ги опазват. Защо?
Собствениците на сгради паметници на културата нямат мотив да ги опазват. Защо?
Полицейската приемна в Шекер махала - готова до края на ноември
Полицейската приемна в "Шекер махала" - готова до края на ноември