НОВИНИ

Глобален образователен форум в Дубай (ГАЛЕРИЯ)

На глобален образователен форум в Дубай, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подчерта необходимостта от мобилизиране на специален световен финансов ресурс в полза на достъпа до образование на всички деца и младежите от най-бедните райони на света като неразривна част от борбата срещу радикализацията и екстремизма.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:05, 12.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Как светът да стане по добро място за живеене чрез иновативни възможности за образование и достъп до обучение на всички млади хора в света. За да представят своята гледна точки по тази тема в Дубай дойдоха глобални лидери на държавни и неправителствени организации, както и десетки младежи от всички краища на света. Във фокуса на вниманието днес беше преди всичко важността на достъпа до образование за младите момичета.

По данни на ЮНЕСКО при сегашните темпове на развитие на образованието, в най-бедните страни на света, младите момичета там ще могат да ходят на училище едва през 2086 година.

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: Това е напълно неприемливо за нас и затова ние правим такава кампания в света, за да можем да получим политическа воля и момичетата да могат да получат своето образование. А това образование в полза на глобалната в момента тема срещу екстремизма и тероризма. Огромно значение. Аз мисля, че образованието на жените, ограмотяването, образованието на момичетата се превръща в една абсолютна необходимост, даже от гледна точка на сигурността. Неотдавна една фраза, която много ме впечатли - едно образовано момиче е много по-силно оръжие, отколкото един самолет дрон.

Затова и по думите на Бокова, част от глобалните инициативи на ЮНЕСКО в момента са насочени именно към ограмотяването на момичетата и младите жени в Пакистан и Афганистан, а също и към насочването на повече хуманитарни средства за развитието на специални образователни програми в бежанските лагери.

Да бъде първата жена президент на Египет - тази своя мечта и цел сподели малката Джана. На кръгла маса днес, посветена на жените лидери.

Джана - ученичка от Египет: Няма нищо което мъжете могат да постигнат а жените не ако учат и работят упорито включително и това да стана първата жена президент на Египет. Затова и не виждам причина, ако един мъж може да е президент на Египет, защо жена да не може!

Надеждата на Джана е да получи необходимото образование и цялата възможна подкрепа от семейство, приятели и обществото в Египет, за да осъществи своята мечта.

По пътя съм своите мечти 6-годишната Руби пък пътува през дъгата, символ на многообразието, опознава света, преживява невероятни неща, пробва различни професии, включително типично мъжките - авиатор и пожарникар, учи се и променя и живота на своите приятелки, карайки ги също да вярват в мечтите си. Това пък е съдържанието на анимационна поредица под името "Руби от дъгата", която ще се разпространява в цял свят и е разработена от една от най големите частни корпорации в Корея в сферата на образованието.

Санг Лий - президент на корпорацията: Мечтата на Руби и на всички момичета по света e да са изпълнени с надежда, любов търпение и вяра, че могат да направят всичко, което има в мечтите им.

Договор за съвместна работа с ЮНЕСКО по тази глобална инициатива подписа днес генераният директор на организацията Ирина Бокова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на новата книга на ​влогъра Емил Конрад #сподели
Премиера на новата книга на ​влогъра Емил Конрад "#сподели"
Дипломати се състезаваха по каране на ски алпийски дисциплини в Банско
Дипломати се състезаваха по каране на ски алпийски дисциплини в Банско