На 19 февруари, когато отбелязваме 143-тата годишнина от смъртта на Васил Левски, Националният военноисторически музей ще върне спомена за Апостола чрез неговото най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала му за свобода.

Думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му – косите, запазени от майка му, кръстчето от Божи гроб, подарък от вуйчо му, тасчето за вода, което е носил постоянно, личният му револвер „Гасер“ и веригите, в които окован потегля към бесилото и безсмъртието - съобщиха от музея.

Децата ще са специалните гости на музея и тази година
Децата ще са специалните гости на музея и тази година © НВИМ

Светлината инсталация ще представи думи на Апостола за лоялността и предателството, за честността и доверието, за революционната дейност, за тегобите на ежедневието, ще се срещнат с неговата чиста и предана душа в пореден опит да сверим часовниците си с най-чистия образ на любов към род и родина в историята ни.

Както всяка година, така и сега гости на музея ще бъдат родственици на Левски от страна на сестра му Яна.

През целия ден със записалите се училища и ученици НВИМ ще работи по образователната програма на тема: „Васил Левски – вчера и днес“, която представя неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение. Все още има свободни места.