Задължения за около 50 млн. лева погаси изцяло и предсрочно военният „Дунарит” към Държавната консолидационна компания.

Това става ясно от съобщение на Съветът на директорите на дружеството, изпратено до медиите тази сутрин.

„Финансовото оздравяване на „Дунарит” АД неминуемо минава през погасяване на задълженията на дружеството. Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задълженията на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на „Дунарит” АД е легитимен – „Държавна консолидационна компания” ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения.

При създалата се ситуация, въпреки че изкупените от „Държавна консолидационна компания” ЕАД задължения на „Дунарит” АД не са изискуеми и са под условие, с цел да не се спекулира в публичното пространство с намеренията на правителството, мениджмънтът на „Дунарит” АД взе решение и погаси изцяло и предсрочно задължението си към „Държавна консолидационна компания” ЕАД със собствени средства от търговска дейност в размер на около 50 млн. лева”, се казва в съобщението.

От Съвета на директорите заявяват: „Като продължение на проведената среща на министър на икономиката Емил Караниколов с изпълнителния директор и представители на синдикатите, Съветът на директорите на дружеството при направената от министъра на икономиката препоръка и назначи прокурист на „Дунарит” АД.

С извършването на тези стъпки Съветът на директорите е изпълнил препоръките на министъра на икономиката, за да не се стигне до отнемане на Разрешителните за производство, търговия и съхранение на дружеството. Процедурата към момента е спряна на законово основание с Решение на директора на Главна дирекция „Национална полиция”.

Ръководството на дружеството остава отворено за бъдещ диалог, включително и с държавните институции за решаване на възникналите проблеми. Целта е запазване на едно добре работещо стратегическо предприятие, в което са пряко ангажирани над 1300 работници.