НОВИНИ

Дунавските общини имат спешна нужда от пари за борбата срещу комарите

Общините нямат необходимия бюджет, за да се справят с комарите както в населените, така и в заливните територии по поречието на река Дунав и в районите на делтите на реките в Дунавския басейн. Всяка година чрез Асоциацията на дунавските общини те координират своите дейности, за да получат целево подпомагане от държавния бюджет.

Росица Белева
от Росица Белева
08:12, 02.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Дунавските общини имат спешна нужда от пари за борбата срещу комарите

И тази година е направено такова искане, за да могат дунавските общини навреме да извършат всички мероприятия по третирането на комарите. Това съобщи в "Денят започва" изпълнителният директор на Асоциацията на дунавските общини Мария Цанкова.

По думите й, абсолютно ключово е справянето с комарите. Авиационно и наземно пръскане трябва да започне през март. За целта обаче общините трябва да знаят с какъв бюджет разполагат, за да организират обществените поръчки за изпълнител още сега.

За ефективна кампания по поречието на река Дунав са нужни около милион и 700 хиляди лева годишно.



;

Това не е нова ситуация, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. За съжаление, миналата година за първи път общините не са получили допълнително финансиране за ранното третиране срещу комари.

Тази година всички общини са предупредени, че в бюджетите си трябва да заделят средства поне за третиране на тревни площи.

Допълнителен ресурс за авиационно третиране ще бъде осигурено. Почти навсякъде е създадена организация за обществените поръчки и няма опасност общото третиране да се забави, успокои Чавдарова.

В момента тече проучването на актуалните потребности. Необходими са около 5 млн. лева допълнителен ресурс за общините.



;

Трябва да има и лично отношение в борбата срещу тигровия комар, обясни в "Денят започва" д-р Цезарина Илиева – началник отдел "Паразитология” в РЗИ – София.

Гражданите е добре да знаят, че трябва да си направят една профилактика рано напролет на всички дворни места, на покривните пространства, където има затлачване на улуците. Това са най-често срещаните биотопчета за тигровия комар.

Всички съдове, които са оставени на открито и създават възможност за съхранение на вода, са предпоставка за укритие на този вид комари.

Редовното окосяване, замрежването на прозорците са елементарни мерки, които ние малко подценяваме.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят проекта на националната здравна карта
Представят проекта на националната здравна карта
Сирийски деца експлоатирани в текстилни фабрики в Турция
Сирийски деца експлоатирани в текстилни фабрики в Турция