НОВИНИ

Два дни до местните избори в Турция - ще запази ли Ердоган Анкара и Истанбул?

Два дни остават до местните избори в Турция, които експерти определят като референдум "за" и "против" разширените президентски правомощия на Реджеп Ердоган. Изборите се провеждат на фона на тежка икономическа рецесия. От Истанбул - перлата в политическото състезание, подробности предава специалният ни пратеник Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:08, 29.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:35 мин.
По света

В турските медии два дни преди изборите няма нито дума за изказването на Мевлют Чавушоглу от 27 март на митинг в гр. Текирда. Според журналисти и експерти, изказването на Чавушоглу, че Турция е помогнала за приемането на промените в Закона за вероизповеданията в България, трябва да се разглежда именно в контекста на напрегнатата предизборна кампания.

Местните избори носят огромен залог за президента Реджеп Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието може да загуби за пръв път от 25 години двете перли в политическата надпревара - Анкара и Истанбул.

;

Икономиката, намаляващата покупателна способност, скандалите с доскорошните геополитически партньори на Турция и сигурността, са основните теми в предизборната кампания.

Президентът Ердоган се намеси активно в предизборната кампания, измествайки фокуса от локалните към националните проблеми. Икономиката е в рецесия от края на 2018 г., лирата загуби 40% от стойността си, покупателната способност на турците пада с всеки изминал ден и очевидно държавата търси решения, но засега такива не са налични.

Това предизвиква недоволство сред турците. Страната е поляризирана. Изборите се превръщат в своего рода референдум "за" или "против" разширените президентски правомощия на Реджеп Ердоган, които той получи миналата година. Затова за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието е важно изборите да бъдат спечелени.

Опозицията се обедини в мащабен блок, за да противодейства - Републиканската народна партия и Добрата партия. Кюрдската Партия за демократично действие не издигна кандидати в 6-те най-големи провинции, за за влее гласове към опозицията.

С наближаването на изборния ден президентът Ердоган изостри реториката - определя опозицията като свързана със забранената Кюрдска работническа партия, нарича опозиционерите терористи.

;

Той обяви още, че ще превърне музея "Света София" в джамия отново.

Аху Озьорт, журналист: Аз също бях изненадана от връщането на темата "Света София" от страна на г-н Ердоган. Ако проследим годините назад обаче, ще видим, че е заявявал публично това вече три или четири пъти. Той мисли, че това е добър начин да се обърне към мюсюлманите - гласоподаватели, да ги енергизира - онези, които са огромно мнозинство и в момента не искат да отидат да гласуват, изразявайки по този начин своя протестен вот. Кампанийното говорене на г-н Чавушоглу е малко по-различно. Регионът в Тракия е много силен бастион на опозиционните партии и той се нуждае от всеки глас, който може да си осигури, от градове като Текирда, Одрин. Това са бастиони на опозицията. Единствената слабост може да бъде турското мюсюлманско малцинство в Гърция и България - тях се опитва да спечели. Тези карти са лесни за разиграване преди изборите. Не съм много убедена, че той ще продължи с тази реторика.

Проучванията на общественото мнение засега показват, че Истанбул и Анкара са напът да се сдобият с кметове от опозицията. Разликите са в порядъка на 1% - в рамките на статистическата грешка.

Какво още каза журналистът Аху Озьорт, вижте в прякото включване на Александър Марков за „Панорама“:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По инициатива на Борисов: Лидерска среща България, Гърция, Румъния и Сърбия
По инициатива на Борисов: Лидерска среща България, Гърция, Румъния и Сърбия
Политически реакции след края на депутатските правомощия на Цветанов
Политически реакции след края на депутатските правомощия на Цветанов