НОВИНИ

Два еко автобуса тръгват по линии на градския транспорт във Варна

Два автобуса, които щадят околната среда, ще се движат експериментално по линии на градския транспорт във Варна в продължение на месец. Те са предоставени от полската фирма, от която бяха купени автобусите по Проекта за интегриран градски транспорт.

bnt avatar logo
от Деян Михайлов
15:06, 24.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Единият от автобусите се движи изцяло на ток, а другият е хибрид – задвижва се с дизелово гориво или електричество.

Борислав Танев, началник "Автобусна дейност" в "Градски транспорт" - Варна: Електрическият е изцяло безшумен, другият, в сравнение с нашите автобуси, е с много по-добри показатели относно шума.

Двата автобуса не замърсяват въздуха в града. Хибридът ползва само ток между спирките и превключва на дизел само, ако срещне затруднение на пътя. Електрическият автобус се самозарежда, докато се спуска по наклон.

Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна: Има така наречената рекоперация, тоест връща от движението елзахранване, презарежда си сам батериите.

Модерни екрани и тъчскрийн технология ще помагат на шофьорите за по-лесното управление на автобусите.

Борислав Танев, началник "Автобусна дейност" в "Градски транспорт" - Варна: Тези стари технологии, старите бутони и копчета е махнато. Всичко е на тъчскрийн.

В "Градски транспорт" разполагат със зарядна станция за автобусите.

Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна: Искаме да ги пробваме, защото вероятно към такива ще се насочим в бъдеще за закупуване.

В продължение на месец двата автобуса ще обслужват едни от най-натоварените линии на градския транспорт във Варна – 17 и 31.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ предупреди за опити за фишинг атака от нейно име
БНБ предупреди за опити за фишинг атака от нейно име
АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия
АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия