Два филма, подкрепени от Българската национална телевизия, получиха специални награди на Филмовия фестивал в Сараево. Филмът „Посоки“ на Стефан Командарев беше отличен за кастинга, а наградата на ARTE за дебютния филм на БНТ - „Котка в стената“ с автори Весела Казакова и Мина Милева. Българските продукции получиха признанието по време на официалната церемония на най-голямото балканско филмово събитие.

След като беше избран в официалната селекция на 70-то издание на фестивала в Кан, филмът „Посоки“ на Стефан Командарев спечели първата си международна награда. Копродукцията между България, Германия и Македония получи специалната награда на журито за целия актьорски състав на филма за изключително художествено постижение. В „Посоки“ се отличават имената на актьорите Ирини ЖамбОнас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов.


Български филм с награда на кинофестивала в Сараево

Български филм с награда на кинофестивала в Сараево

Новият филм на режисьора Стефан Командарев „Посоки“ спечели първата си международна награда на филмовия фестивал в Сараево. Там филмът взе приза за Сп...

Стефан Командарев, режисьор: За нас е много важно, че журито създаде специална награда. Такава награда няма в регламента, тоест колективна награда на целия актьорски състав за много високи художествени постижения. По този начин те отбелязаха наистина много сериозната работа на нашите актьори. Във филма над 20 актьора играят малки, но важни роли. Така че това е една много специфична награда и много важна.

На копродукционния пазар в Сараево тази година още един филм, продуциран от обществената телевизия, получи отличие. Наградата на ARTE International Relations бе присъдена на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева за „Котка в стената“.

Проектът спечели конкурсната сесия на БНТ през 2015 година за среднометражен игрален дебют. Авторките, известни с полемичните си документални филми, разказват вълнуваща история от емигрантските среди в Лондон.