РИОСВ Перник спря два от генераторите на ТЕЦ-а в града заради открити нарушения. Това е първата мярка след разпоредената проверка заради сигнал за екологична опасност от горене на отпадъци. Резултатите от разследването трябва да станат ясни най-късно до месец, заявиха от държавното обвинение. Все още не е ясно дали ще бъдат спрени генератори и в топлофикационното дружество в Сливен, както и в топлоелектрическите централи "Бобов дол" и "Брикел".

Перник

Снощи малко след 21 часа полиция и екипи на екоминистерството са влезли на територията на четирите обекта. Заради използване на неразрешен вид гориво инспекторите са затворили два парогенератора на ТЕЦ Перник.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Информацията, с която разполагаше главния прокурор във вчерашния ден е че е горена биомаса и RDF отпадъци. Като самостоятелно горене не представлява проблем , но установено несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване в процеса на горене.

От прокуратурата заявиха, че по данни на ДАНС у нас са вкарвани отпадъци от чужбина. Не уточниха от коя държава, тъй като все още се проверяват документи. Не стана ясно и точно къде са открити отпадъци подготвени за изгаряне.

От Министерството на околната среда и водите трябва да преценят дали е спазено екологичното законодателство при осъществяването на дейността на ТЕЦ-овете.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ще се преценят данните и ще се пристъпи ако са налице достатъчно такива към започване на наказателно производство. Към този момент не разполагаме с такива данни нито за замърсяване на околната среда, нито за виновно поведение от страна на лице, което да е извършило престъпление.

Ако бъдат установени нарушения от прокуратурата заявиха, че може да се стигне до тежки имуществени санкции, както и до запечатване на предприятия.