НОВИНИ

Два леки труса край Стражица и Чирпан

Две земетресения бяха регистрирани у нас през нощта и рано тази сутрин. Край Стражица трусът е бил в 2:00 ч. през нощта с магнитуд 3,6, а край Чирпан - в 6:30 ч. сутринта с магнитуд от 2 и половина. Няма данни за нанесени материални щети. Трусовете обаче събудиха стари спомени отпреди 30 години, когато силно земетресение в Стражица остави без дом стотици семейства.

Диана Миткова
от Диана Миткова
20:32, 04.01.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

След земетресенията, събудили тази нощ жителите на Стражица и в Чирпанско не е имало силни вторични трусове. От Сеизмологичния център към БАН коментират, че земята се е успокоила и няма поводи за притеснение.

Емил Ботев - ръководител на департамент "Сеизмология" в НИГГГ при БАН: "Очевидно това е проява на така да се каже на стандартния сеизмичен фон на територията на нашата страна. Такива земетресения с магнитуд около 3 и половина, споменахме средно 3,6 е това земетресение са средно от 10 до 20-годишно за територията на цялата страна. А иначе микроземетресения с магнитуд по-малък от 3 отиват по някой път и до 1000 на брой за една година на територията на страната. Тоест нашата страна е сеизмично активна, но слава Богу последните десетилетия предимно по отношение на много слабите земетресения."

Хората в Стражица, които с ужас си спомнят земетресението от 86-та, сринало града им до основи, днес се разминаха само с уплаха. Въпреки това и най-малкия трус ги връща към ужасните спомени преди 30 години.

- Преживяли едно нещо няма...не може, всеки се страхува.

- Не се страхувам аз, защото едно време когато баш голямото беше от спалнята едната стена беше паднала и гледаме навън.

- Ние сме си свикнали на това нещо, така че ние ако се страхувахме няма да живеем тук.

Според Емил Ботев, макар двете сеизмични зони да са свързани със спомени за разрушителни земетресения, за активизация не може да се говори.

Емил Ботев - ръководител на департамент "Сеизмология" в НИГГГ при БАН: "Това е част от така да се каже стандартния сеизмичен пулс на тези зони. Така че, не не виждаме опасност в тази ситуация."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излишък от 1,5 милиарда лева през 2016 година, отчитат от МФ
Излишък от 1,5 милиарда лева през 2016 година, отчитат от МФ
Спомен от Пловдив
Спомен от Пловдив