НОВИНИ

Два музея във Велико Търново работят безплатно днес

По повод 144-годишнината от гибелта на Васил Левски два от музеите в старата столица Велико Търново днес работят безплатно. Музей „Възраждане и Учредително събрание" представя лични вещи и снимки на Апостола, както и оригинални документи свързани с дейността му за освобождението на България. В единствения по рода си в страната музей-затвор посетителите могат да влязат в килиите, в които са лежали и измъчвани българските революционери.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
13:44, 18.02.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В тази мрачна, затворническа килия Апостолът на свободата Васил Левски лежал окован с вериги, последните дни преди да тръгне към бесилото.

Д-р Светла Атанасова - РИМ Велико Търново: „Тук той пребивавал в края на месец декември 1872 година. От залавянето му в Ловеч и отвеждането му в Търновския затвор. Той е бил докаран окован тук, в самостоятелна килия."

В музей „Възраждане и Учредително събрание" са някои от личните вещи на Левски, както и една от малкото оригинални лични снимки на Дякона, подписана от него под псевдонима Дервиш Арсландолу.

Д-р Светла Атанасова - РИМ Велико Търново: „Това е една от оригиналните снимки, останали от епохата на Възраждането, двата печата на Български революционен комитет, които Левски поръчва. Много важна вещ е дяконския пояс, орар на Левски, който той използва от 1858-1862 година в богослужението известен като „Дякон Игнатий". През 1923 години един от ботевите четници занася този пояс в един антикварен магазин и го залага, казва че е на Левски, за да издаде неговите биографични бележки!"

В сградата, където днес се помещава музея „Възраждане и Учредително събрание" Левски учредява Търновския революционен комитет. Сънародници от цялата страна днес идват да се докоснат до реликвите, свързани с него.

„В съвременността няма идеали и все пак е добре да си намерим в историята. Нека на този ден всеки си спомни за един от авторитетите в нашата история!"
„Имайки предвид, че Левски прекарва един от последните си часове в сградата на Търновския затвор - това е едно сакрално място!"

По инициатива на местния комитет „Васил Левски", годишнината от гибелта на Апостола се отбелязва в старата столица на 18 февруари. Според членовете на комитета, днес е исторически достоверната дата, на която Васил Левски е загинал за свободата на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметровите шофьори в Рим стачкуват трети пореден ден
Таксиметровите шофьори в Рим стачкуват трети пореден ден
Жертвите от атентата във Вираншехир се увеличиха на две
Жертвите от атентата във Вираншехир се увеличиха на две