Нападения с дронове срещу два петролни обекта в Саудитска Арабия. Последва пожар, който вече е овладян, но икономическите последици тепърва ще се изясняват. Отговорност за атаката поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници - хуси и заплашиха, че ще има и още. Американският пратеник в Кралството осъди атаките като "неприемливи".

Огнени кълба се извиха над Абкаик- най-голямата нефтопреработвателна инсталация в света. На 200 километра на североизток горя и второто по големина саудитско петролно поле Хурайс. Телевизия на бунтовниците хуси, базирана в Бейрут обяви, че движението е осъществило една от най-големите си операции в Саудитска Арабия с 10 дрона и с помощта на "достойни хора в Кралството".

Яхия Сареа - военен говорител на движението хуси: Обещаваме на саудитския режим, че нашите бъдещи операции ще стават все по-мащабни и болезнени докато продължава неговата агресия и блокада.

В Йемен се води война от 2015-та, когато бунтовниците хуси прогониха президента Абд Рабу Мансур Хади от столицата Сана. Рияд го подкрепи и оглави международна регионална коалиция, която осъществява почти ежедневни въздушни удари срещу бунтовниците. Те често отговарят с ракетен обстрел, но днешните нападения разкриват, че дроновете вече са широкодостъпни, включително като оръжие.

Нападенията станаха докато компанията Арамко се подготвя да излезе на борсата като част от реформите на престолонаследника Мохамед бин Салман за намаляване зависимостта на страната от износа на петрол.

Как това нападение срещу рафинерията ще се отрази на световните цени на петрола ще стане ясно в понеделник. Дотогава пазарите събират информация за мащаба на щетите, за да преценят дългосрочните ефекти. В Абкаик се намира най-голямата нефтопреработвателна инсталация в света с капацитет 7 милиона барела на ден. Кралството вече призна, че производството и износа на петрол са нарушени. Засегнат е добив от 5 млн. барела на ден - това е близо половината от сегашните равнища в Саудитска Арабия.

Инсталацията Абкаик има капацитет да преработва 7% процента от световния добив на петрол. Хурайс дава 1 % от световния нефтодобив. Според анализатори реакцията на пазарите в понеделник ще е въздържана, защото тревогите им са свързани не толкова с доставките, колкото с търсенето, в контекста на по-слабия световен икономически растеж и търговската война между Съединените щати и Китай.

Атакуваха с дронове най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия

Атакуваха с дронове най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия

Най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия - "Арамко", е била атакувана с дронове. Избухнал е пожар, който е обхванал две от съоръженията.