Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район „Централен" в Пловдив заради неправомерно съборената къща паметник на културата. В тях се настоява да бъде отнето строителното разрешение на фирмата, разрушила една от знаковите сгради в града. От прокуратурата съобщиха за БНТ, че ще се произнесат в понеделник.

Пловдив

Сигналите са подадени от кмета на района Георги Стаменов заради унищожения паметник на културата, който трябваше да бъде реновиран и запазен в автентичния му вид от собствениците на обекта.

Георги Стаменов - кмет на район „Централен": Единият сигнал е по Наказателния кодекс във връзка с увреждането на сграда, която е със статут в защитена зона. Там те съответно носят наказателна отговорност за тези умишлени свои деяния. Вторият сигнал е до прокуратурата с искане за отмяна на строителното разрешение.

От кметството настояват за отнемане на разрешението, защото то е било издадено за ремонт на сграда, която вече не съществува.

инж. Тошо Пашов - заместник-кмет на район „Централен"- Пловдив: Вече при тази ситуация обстоятелствата са променени и би следвало този проект да бъде наново преразгледан и съответно съгласуван от НИНКН, а пък може да има и други последствия.

Унищоженият паметник на културата е проектиран преди повече от 100 г. от Йосиф Шнитер. Чешкият архитект остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Сред тези, които вече не съществуват, сега се нарежда и ансамбловият паметник на културата на улица „Гладстон". За внучката на Йосиф Шнитер това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

проф. Мария Шнитер - внучка на архитект Йосиф Шнитер: Минавайки оттук, видях дупката и буквално сърцето ми спря от ужас и от огорчение. Това е поредният удар по една красива традиция, която ние унищожаваме със завидна последователност и сме на път съвсем да унищожим.

На фирмата, разрушила сградата ще бъде съставен и акт за нарушение на закона за културното наследство.