Двама антисистемни кандидат отиват на втори тур на президентските избори, които се проведоха вчера в Тунис. Избирателната активност е била 45%.

Спокойно, но при сравнително ниска избирателна активност, премина първият тур на президентските избори в Тунис. 13 000 изборни бюра затвориха навреме, а веднага след това военните отнесоха урните към центровете, където започна броенето.

Двама антисистемни кандидати вече обявиха, че се класират на втори тур. Те са медийният магнат Набил Каруи, разследван за пране на пари, и университетският преподавател Каис Сайед.

Каис Сайед, кандидат за президент на Тунис: Народът на Тунис даде урок на света - че зачита легитимността и продължава своята революция на тази основа.

Според данните от екзитпол Каис е получил около 19% на първия тур, а опонентът му - близо 15 на сто, но въпреки това от неговия лагер отчетоха победа.

Говорител на Набил Каруи: Щастливи сме, защото Набил Каруи отива на втори тур. Той е победителят.

Тези избори в Тунис се провеждат предсрочно заради смъртта на първия демократично избран президент на страната. А вчерашният първи тур беше белязан и от смъртта на неговата съпруга.