Двама души загинаха и двама бяха тежко ранени при стрелба в района на синагога и турски ресторант в източния германски град Хале. Изстрели са оттекнали и в Ландсберг, на 15 километра от Хале. Задържан е един заподозрян, властите подозират, че други извършители са избягали с откраднат автомобил и се движат по магистралата към Мюнхен. Нападенията съвпадат с Йом Кипур - най-големия еврейски празник.

Първите изстрели са били произведени пред турски ресторант, където има загинал мъж, казва полицията в Хале. Нападателят се опитал да избяга с откраднат автомобил, но бил арестуван. Последвала и стрелба в синагога, където друг нападател е застрелял жена. В храма е имало между 70 и 80 души. Според очевидците на нападенията в Хале, стрелците са облечени в камуфлажно облекло, въоръжени с автоматично оръжие. Ръчна граната е хвърлена през оградата на еврейското гробище в Хале.

Ралф Карлщед - говорител на полиция в Хале: Задържан е един човек. Същестуват индикации, че има съучастници, но още не можем да кажем със сигурност.

Смята се, че отговорните за нападението пред синагогата са избягали с автомобил. По-малко от час след ударите беше съобщено за размяна на изстрели в Ландсберг на около 15 километра от Хале. Кметът на града потвърди информацията и обяви, че нападатели се движат по магистрала към Мюнхен. Федералната прокуратура в Германия пое разследването за стрелбата в Хале - признак, че вероятно става дума за тероризъм. Нападенията съвпадат с Йом Кипур - най-свещения ден в Юдейския календар.