17-годишно момиче е било изнасилено от двама непълнолетни мигранти в софийския квартал "Военна рампа". Двамата афганистанци - на 16 и 17 години с нож заплашили момичето, което живее в Център за деца, лишени от родителски грижи. Инцидентът е станал във вторник. Младежите са били задържани за 72 часа, но след това са освободени от съда. Сега са под надзора на инспектор от детска педагогическа стая. Двамата живеят от няколко месеца в Център за временно пребиваване на чужденци.

Мигрантите пребивавали в България легално, а центърът, в който били настанени, докато чакат одобрение за убежище, е от отворен тип. Това означава, че могат да излизат, но до 22 часа през лятото и до 20 часа през зимата. Престъплението е станало близо до центъра в изоставена сграда, но далеч по-късно от часа, в който и 3-мата непълнолетни е трябвало да са се прибрали.

Младото момиче живее в център за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа в "Овча купел". Вечерта на 15 октомври обаче се озовало на пуста улица в квартал "Военна рампа", на около 11 километра от дома в компанията на двамата непълнолетни чужденци. Няма информация да са се познавали, въпреки че се проверява и тази версия. Не се знае нито как, нито защо момичето е попаднало там. Няма и данни да е била отвлечена.

Малко след полунощ мигрантите завели момичето в сграда в близост до кръстовището на ул. "Първа българска армия" и ул. "Шлосер". Там разследващите намерили и ножа, с който мигрантите заплашвали момичето.

Невена Зартова - зам.-районен прокурор: Изнасилването е извършено по изключително брутален начин.

Преди това пък пострадалата е изблъскана в постройката, след което е избутана на земята.

Момичето не разказало веднага за случилото се - споделило след един ден. Така полицията стига до извършителите 3 дни след престъплението. Не са правили опити да бягат. Показанията им пред разследващите са лаконични - не се признават за виновни. След задържането им за 72 часа, съдът решава да ги пусне и да ги повери на инспекторите детска педагогическа стая. Прокуратурата обаче ще протестира решението.

Невена Зартова - заместник районен прокурор: Макар че обвиняемите са неосъждани, деянието е осъществено по един както казах заключително брутален начин, отличаващ се с много висока степен на обществена опасност и е единствената адекватна мярка спрямо тях би било задържане под стража.

По непотвърдена информация от източници на БНТ двамата са в България от пет месеца. Единият има отказ за предоставяне на статут, но все още е в срока на обжалване и по тази причина не е екстрадиран. Вторият попада под разпоредбите на Дъблинското споразумение, тъй като има чичо в друга страна-членка и се чака отговор от там дали ще го приемат при условията на събиране на семейство.

Заедно с тях е бил задържан и трети афганистанец, който обаче бил пуснат, тъй като не участвал, а бил свидетел.

Междувременно психолози са започнали работа с момичето. Тепърва от полицията ще разпитват ръководствата на центъра от семеен тип и на центъра за чужденци защо непълнолетните са били навън по това време.