НОВИНИ

Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав

Тръстиков кораб, с който ще плава експедицията "Абора 4 - аргонавти от каменната ера", се изработва от международен екип край Белослав. Двама индианци от племето аймара от Боливия показват древни умения при строителството. Целта на плаването, което ще се проведе през юли, е да се докажат сведенията на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите край Черно море.

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 11.06.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Ръководителяг на проекта е доктор Доминик Гьорлиц от Асоциация "Абора" твърди, че Варна има специално място в тяхната дейност.

Д-р Доминик Гьорлиц, ръководител на проекта: Според нас културата Варна, древната цивилизация тук е част от контекста на историческите връзки, които опитваме да покажем.

Пътешествениците ще плават от Варна през Черно и Мраморно море, за да достигнат крайната си точка остров Крит. Техният тръстиков кораб е построен под ръководството на индианеца Фирмин Лимачи.

Фирмин Лимачи, индиански майстор на кораби: Този занаят има тайни, които научих от баща ми, но няма как да ги споделя. Много семейства край езерото Титикака изработват подобни кораби и е състезание между нас кой ще покаже по-добри умения в изработката.

През 2007 година плавателен съд от слама, направен от Лимачи, изминава без проблем разстоянието от Ню Йорк до Азорските острови. Той е участвал и в трите предишни експедиции. Научният експеримент започва през юли, когато тръстиковият кораб ще бъде построен и ще потегли на плаване от Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пик на ухапвания от кърлежи, 100 души са заразени с лаймска болест
Пик на ухапвания от кърлежи, 100 души са заразени с лаймска болест
Китайски инвеститори превърнаха стара военна база в Германия във фабрика
Китайски инвеститори превърнаха стара военна база в Германия във фабрика