НОВИНИ

Двама министри от кабинета „Борисов 1“ отиват на съд

Симеон Дянков и Трайчо Трайков отиват на съд. Те ще отговарят за продажбата на 33 процента държавен дял от дружеството ЕВН. Прокуратурата разследва щета от над 20 милиона лева за държавата, като твърди, че акциите са продадени на занижена цена. Пред Темида ще се изправят още четирима души, сред които и бизнесменът Иво Прокопиев. Обвинителният акт ще бъде разпределен публично утре.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 28.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Разследването стартира преди четири години след сигнал на бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. До момента обвинението твърди, че сделката е сключена при компрометирана процедура. Според прокуратурата бившият финансов министър Симеон Дянков е превишил властта си, като разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценка на активите на ЕВН директно на свързаната с Иво Прокопиев „Булброкърс“, а законът изисквал да се избере независим оценител.Така с помощта на инвестиционния посредник държавните акции в ЕВН били продадени на занижени цени.

Бизнесменът Иво Прокопиев е посочен като подбудител и помагач на Дянков. Твърди се, че той е давал съвети и разяснения как точно да бъдат продадени държавните акции в размер на 33 процента. Още през януари от прокуратурата заявиха, че разполагат със свидетелски показания и документи, които доказват вината им.

За приватизацията на ЕВН ще отговоря и бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Той е обвинен в умишлена безстопанственост. Трайков разрешил продажбата на притежавания от Държавната консолидационна компания" миноритарен дял акции в ЕВН да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Според Обвинението от действията на Трайков е ощетен Сребърният фонд. Парите от приватизацията на държавния дял вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, отишли директно в бюджета за попълване на дефицити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния може да се присъедини към Еврозоната през 2022 г.
Румъния може да се присъедини към Еврозоната през 2022 г.
Внимавайте с медузите в Черно море
Внимавайте с медузите в Черно море