НОВИНИ

Двама мъже от силистренско село твърдят, че са жертви на интернет измама

Двама мъже от силистренското село Вокил са били измамени по интернет. Те платили, но не получили стоката, която поръчали. Твърдят, че са ощетени с почти хиляда лева.

bnt avatar logo
от Венета Николова
06:58, 20.11.2019
5885
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Мустафа Мехмед и Вейсал Шабан решили да си купят металотърсач, защото отскоро станали членове на Българската национална федерация по металдетектинг. Искали да опитат късмета си при търсенето на монети. Харесали уреда в сайта Али Баба.

Мустафа Мехмед: Там видяхме машината, има американски телефонен номер, направихме връзката, питахме колко пари иска – казаха 450 долара струва машината и 50 долара пощенски разходи.

Мъжете превели сумата по пощата на посочения адрес в Абу Даби на Джон Анячуклу, както се представил човека по интернет. Разговорите се водели чрез помощта на гугъл преводач.

Мустафа Мехмед: Той човекът каза, че е американска одитна фирма. Счетоводителят е взел парите, не ни пращат машината. Казва да платим още една машина, ще праща трета безплатна.

Мъжете твърдят, че не са имали такава уговорка, нито им е било поставено предварително подобно условие.

Вейсал Шабан: Не е казал за три машини. Той каза: няма да тегля парите, докато не се споразумеем. Веднага заминахме за Дулово в пощата – парите са изтеглени сутринта. И загрях, че е измама.

Мустафа и Вейсал опитаха да се свържат по телефона с Джон, но не получиха отговор. По-късно успели да разговарят с него, но той отново им поискал пари - 200 долара. Този път в схемата била замесена и украинка. Междувременно снимката на металотърсача била свалена от сайта. От Комисията за защита на потребителите обясниха, че след като сделката е извън Европейския съюз, те не могат да се намесят. Посъветваха потърпевшите да сигнализират полицията. Мъжете са подали жалба в специализирания отдел „Киберпрестъпност” към ГД БОП. Надяват се авторите на измамата да бъдат издирени и сумата да им бъде възстановена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи телевизионен дебат преди изборите във Великобритания
Първи телевизионен дебат преди изборите във Великобритания
Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи тази вечер в София
Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи тази вечер в София