Двама мъже от силистренското село Вокил са били измамени по интернет. Те платили, но не получили стоката, която поръчали. Твърдят, че са ощетени с почти хиляда лева.

Силистра

Мустафа Мехмед и Вейсал Шабан решили да си купят металотърсач, защото отскоро станали членове на Българската национална федерация по металдетектинг. Искали да опитат късмета си при търсенето на монети. Харесали уреда в сайта Али Баба.

Мустафа Мехмед: Там видяхме машината, има американски телефонен номер, направихме връзката, питахме колко пари иска – казаха 450 долара струва машината и 50 долара пощенски разходи.

Мъжете превели сумата по пощата на посочения адрес в Абу Даби на Джон Анячуклу, както се представил човека по интернет. Разговорите се водели чрез помощта на гугъл преводач.

Мустафа Мехмед: Той човекът каза, че е американска одитна фирма. Счетоводителят е взел парите, не ни пращат машината. Казва да платим още една машина, ще праща трета безплатна.

Мъжете твърдят, че не са имали такава уговорка, нито им е било поставено предварително подобно условие.

Вейсал Шабан: Не е казал за три машини. Той каза: няма да тегля парите, докато не се споразумеем. Веднага заминахме за Дулово в пощата – парите са изтеглени сутринта. И загрях, че е измама.

Мустафа и Вейсал опитаха да се свържат по телефона с Джон, но не получиха отговор. По-късно успели да разговарят с него, но той отново им поискал пари - 200 долара. Този път в схемата била замесена и украинка. Междувременно снимката на металотърсача била свалена от сайта. От Комисията за защита на потребителите обясниха, че след като сделката е извън Европейския съюз, те не могат да се намесят. Посъветваха потърпевшите да сигнализират полицията. Мъжете са подали жалба в специализирания отдел „Киберпрестъпност” към ГД БОП. Надяват се авторите на измамата да бъдат издирени и сумата да им бъде възстановена.