Двама мъже на 32 и 46 години са единствените, които се обучават за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет. Вече са минали успешно първата сесия и сега са на практика в областната болница. Категорични са, че въпреки че у нас се приема, че медицинската сестра е типично женска професия, всъщност в нея се изисква и много мъжка сила.

Велико Търново

32-годишния Симеон Маринов и 46-годишния Светлан Николов имат зад гърба си престижни и добре платени професии, но въпреки това в началото на тази академична година решили да се посветят на медицината.

Светлан Николов - студент: Преди това имахме семеен бизнес с хотели в Трявна. Реших да направя някаква промяна в живота си. Винаги съм харесвал хуманната професия на медицинската сестра. Медицинска сестра не е никак женска професия, мога да кажа, че това е една мъжка профеисия!
Симеон Маринов - студент: Вече няма мъжка, няма женска професия, всеки човек е индивидуален!

Двамата учат заедно с още 16 момичета, които също признават, че в практическите занимания мъжете се справят по-добре.

Любомира Георгиева - студент: Те са по-стабилно настроени, отколкото момичетата и опираме се на тях!
Маргарита Борисова - асистент: Те в някои ситуации са по-смели, по-силни, наравно с жените ще си овладеят професията!

След първата изпитна сесия и двамата са отличници и казват, че са твърдо решени да доведат мечтата си докрай и след няколко години да работят в болница.

Светлан Николов - студент: Надявам се наистина да бъда от полза и с това, че съм мъж да бъда в помощ и в операционни зали и в такива по-интензивни отделения. Аз на 46 години се научих на дисциплина, чувствам се наистина в свои води!

Симеон и Светлан казват, че искат да бъдат пример за това, че в живота няма невъзможни неща, стига човек да не се отказва от мечтите си.