Канадски парашутист загина тази нощ по време на военното учение край пловдивското село Чешнегирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военни. Те са настанени в болница в Пловдив, единият е с опасност за живота. В късния следобед двама от тях са били изписани. Инцидентът беше потвърден от Министерството на отбранта. Образувано е досъдебно производство.

В един часа след полунощ, с мащабен въздушен десант три самолета започват да пускат близо 500 парашутисти на военното летище край Чешнегирово. За един от рейнджърите приземяването е фатално. А за други трима завършва в университетската болница в Пловдив. В Чешнегирово научили за инцидента едва тази сутрин.

Христо Атанасов - кмет на Чешнегирово: Разбрах, че е канадски парашутистът, който е паднал и е починал, не му се е отворил парашутът.. Също така има трима, които са ранени. По какъв начин и какво е - не мога да ви отговоря, не знам.

Тримата пострадали парашутисти са от състава на американско десантно подразделение. Те са настанени в университетската болница в Пловдив с фрактури и тежки травми. Единият от тях е в Клиниката по реанимация и интензивно лечение - потвърдиха от ръководството на лечебното заведение. Военна полиция и Военна прокуратура разследват причините за инцидента.

По време на самото учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина.

По думите на свидетели наблюдавали и заснели учението Суифт Респонс три военните самолета са пускали големи групи парашутисти на височина 200 метра от земята. Някои от наблюдателите видели и инцидента с канадския парашутист. По думите им той се случил в самото начало на десанта малко преди 1 часа след полунощ.

Христо Атанасов: Според мен първо пуснаха някакви контейнери, явно такъв е бил замисълът на военното учение, и след това с два големи самолета започнаха да спускат парашутисти.

Учението "Сиуфт респонс" се ръководи от Сухопътните сили на Съединените щати в Европа. То се провежда на територията на три държави- България, Хърватия и Румъния. В него участват 5600 военнослужещи, от които близо 1500 са парашутисти.

​Канадски парашутист е загинал при военните учения на летище Чешнегирово

​Канадски парашутист е загинал при военните учения на летище Чешнегирово

Канадски военнослужещ е загинал при нощни полети и скокове на парашутисти над летище Чешнегирово до град Пловдив. Това потвърдиха от Министерството на...