Спасителните екипи, издирващи тримата изчезнали полски миньори, откриха две тела, съобщи компанията оператор на техния рудник, цитирана от Ройтерс. С това загиналите при произшествието стават общо четирима. Един човек остава в неизвестност.

© снимка: БТА / АРХИВ

Миньори бяха блокирани преди осем дни на километър под земята след срутване на минна галерия. Това стана, след като на 5 май рудникът за добив на въглища в Зофювка, Южна Полша, беше разтърсен от земетресение.
Първоначалният брой на блокираните миньори след срутването беше седем. В началото на миналата седмица двама бяха намерени мъртви, а двама - спасени.

Откриването на новите две тела станало при изпомпване на вода от рудника, който и се бе наводнил. В спасителната операция участват около 1000 души, посочи компанията. Тя допълни, че операцията е една от най-трудните в цялата ѝ история. Към момента на земетресението под земята работели около 250 души. Изчезналите миньори били в екип, който копаел нов тунел.

Според служебни лица земетресението, чийто магнитуд е бил между 3,5 и 4, е едно от най-силните измервани някога в рудника. В Полша във въгледобивния сектор работят около 83 000 души. За 2017 г. при произшествия, свързани с отрасъла, са загинали 15 души, а дотук през тази година - осем.

Седем миньори са в неизвестност след земетресение

Седем миньори са в неизвестност след земетресение

Седем полски миньори са в неизвестност, след като земетресение порази тази сутрин каменовъглена мина в Южна Полша, предадоха Ройтерс и АП.