НОВИНИ

Двама палестинци загинаха при протести на границата между Газа и Израел

Двама палестинци загинаха и десетки бяха ранени от израелски обстрел по време на традиционния петъчен протест на границата между Израел и Газа, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки здравните власти.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 27.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света
двама палестинци загинаха протести границата газа израел

Израелската армия заяви, че войниците са открили огън, след като палестинците повредили граничната ограда. Според здравните власти в ивицата Газа загиналите са 14-годишно момче и 43-годишен мъж. Ранените са над 80.

Цитиран от „Асошиейтед прес“ очевидец съобщава, че войниците са стреляли по група палестинци, втурнали се към границата, и един от куршумите уцелил мъж, седящ на около 250 м. Според него мъжът вече бил ранен в крака при предишен протест.

;

Протестите се провеждат от 30 март всяка седмица, като са организирани от ислямистката група Хамас, която управлява Газа. От началото им загинаха над 140 палестинци, повечето от които невъоръжени. Израел твърди, че защитава границите си и обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за опити да проникне през граничната ограда и да напада войници и мирни граждани.

В днешните протести участваха около 7000 души.

;

Влошаването на ситуацията на границата между Израел и Газа се дължи на решението на палестинския президент Махмуд Абас да намали с 300 милиона долара финансирането на анклава, заяви израелският министър на отбраната Авигдор Либерман, цитиран от ТАСС. "Хамас, от своя страна, няма намерение да похарчи нито шекел за нуждите на своите собствени граждани - образованието, здравеопазването им и социалното им осигуряване", подчерта министърът. Той добави, че според израелски изчисления бюджетът на ислямистката организация достига 270 милиона долара. "Всички те, до последния цент, се използват за ракети и тунели", посочи Либерман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на великотърновско село протестираха заради опасна пешеходна пътека
Жители на великотърновско село протестираха заради опасна пешеходна пътека
Група „Джереми“ пред „Панорама“: Музикантите и свободата
Група „Джереми“ пред „Панорама“: Музикантите и свободата