НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на двама поляци, нападнали група с българин в Полша

До пет години затвор заплашват двама поляци, атакували един български и петима турски студенти в трамвай в град Бидгошч в Полша. Инцидентът е станал на 1 декември. Нападателите са помислили студентите за мигранти, упражнили са физическо насилие върху тях и са отправили обиди на етническа основа. По-късно са били задържани от полицията.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:21, 07.12.2016
Чете се за: 00:53 мин.

В четвъртък вечер шестима студенти, сред които е и българин, се качват на трамвай в Бидгошч. След малко трима агресивни поляци в нетрезво състояние започват да отправят расистки обиди към тях и да ги блъскат. Пътници от трамвая се обаждат на полицията. Ватманът пък спира между две спирки и държи вратите затворени, за да попречи на нападателите да избягат. И тримата са задържани на място.

От външно министерство и полицията в Бидгошч съобщиха за БНТ, че студентите не са пострадали тежко и не са имали нужда от медицинска помощ. Казаха също, че още на следващия ден прокуратурата е повдигнала обвинения на двама от нападателите, съответно на 26 и 27 години, за проява на насилие, заплашване, както и публично оскърбление въз основа на националност. Максималната присъда за тези провинения е пет години затвор.

Според родената в Бидгошч Анна Ястрембска обаче извършителите изобщо няма да бъдат наказани.

Анна Ястрембска: "Няма да има справедливост в този случай. Това е, което иска управляващата партия "Право и справедливост". Иска хората да бъдат националистически и ксенофобски настроени. Това е ненормална ситуация."

Анна казва, че в Бидгошч подобни прояви са рядкост, защото почти няма чужденци. Живеещият във Варшава журналист Боян Станиславски обаче твърди, че това не важи за цяла Полша.

Боян Станиславски - журналист във Варшава: "Има такава възможност, разбира се, че Бидгошч по някакъв начин се различава положително от други градове в Полша, но като процес тази патология се задълбочава и уверявам ви, че нито Бидгошч, нито което и да е било друго населено място в Полша е защитено от това нещо."

Разследването на инцидента в трамвая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата предупреждава медиите, че е грях да разпространяват фалшиви новини
Папата предупреждава медиите, че е "грях" да разпространяват фалшиви новини
ДРУГИТЕ НОВИНИ: С главата надолу
ДРУГИТЕ НОВИНИ: С главата надолу