НОВИНИ

​Двама работници пострадаха тежко при производствена авария в "Стомана" Перник

Те са откарани в "Пирогов" с тежки изгаряния. Лекарите продължават да се борят за живота им. Причините за инцидента все още се изясняват. Според изпълнителния директор на предприятието аварията е предизвикана от технически дефект в една от пещите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:04, 18.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Сигналът за инцидента е подаден около 14.20 часа, когато в района на завода се чува гръм. На мястото веднага пристигат екипи на Бърза помощ, полицията и пожарната.

Според директора на предприятието при експлозията е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех, това е довело до разпръсване на горящ метал.

В момента на аварията са пострадали шлосерът и електропещарят, които са били на смяна. От "Стомана" Перник категорично отрекоха в пещта да са попаднали взривни вещества, които да причинят инцидента. Отричат и версията човешка грешка.

Александър Александров, генерален директор на "Стомана индъстри АД": Най-вероятната причина за аварията е изтичане на вода от охладителен панел в момент, в който металът е в разтопена фаза следствие, на което е предизвикал ударна вълна. Аварията е от такова естество, че не представлява никаква опасност нито за жителите на Перник, нито за работниците на територията на завода.

Пострадалите работници незабавно са били откарани в "Пирогов". И двамата са в тежка състояние, заявиха за БНТ от лечебното заведение. Единият е със 75% изгаряния, а другия - с над 30% и ще бъде опериран утре. И на двамата са засегнати дихателните пътища, което допълнително утежнява състоянието им.

Александър Александров, генерален директор на "Стомана индъстри АД": Работниците са реагирали много професионално и това е нормална производствена авария. Случват се такива неща. Били са облечени с всички необходими защитни облекла. Работили са изключително професионално.

Разследването на инцидента продължава. На място работят представители на полицията, Инспекцията по труда и други контролни органи. Районът около пещта ще остане отцепен и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ е домакин на Втората среща на европейските обществени медии
БНТ е домакин на Втората среща на европейските обществени медии
Нова организация на движение по Аспарухов мост във Варна
Нова организация на движение по Аспарухов мост във Варна