НОВИНИ

Двама Тимошенко ще търсят подкрепа на президентските избори в Украйна

Президентските избори в Украйна са насрочени за 31 март. Очаква се избирателите да имат затруднения, защото двама кандидати с едни и същи инициали ще се изправят един срещу друг.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:23, 23.03.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Двама кандидати с едни и същи инициали ще се изправят един срещу друг на президентските избори в Украйна в края на месеца. Единият определено е по-популярният - Юлия Тимошенко, бивш министър-председател и един от сочените фаворити. Другият е напълно неизвестният законодател Юрий Тимошенко. Той обаче вярва, че истинският кандидат, а съименичката му иска да провали шансовете му за победа.

Юрий Тимошенко - кандидат за президент: Надявам се, че избирателите са достатъчно мъдри и лесно ще разберат къде е Юлия и къде Юрий.

В отговор Юлия Тимошенко обвинява съперника си, че участва, за да обърка избирателите и да ѝ открадне гласове.

Юлия Тимошенко - кандидат за президент: Ако Вие, господин президент, имате малко чест и достойнство, ще изтеглите незабавно клонинга Юрий Володимирович Тимошенко от избирателните списъци.

Проучвания на общественото мнение сочат, че най-много гласове се очаква да получат Юлия Тимошенко, настоящият президент Петро Порошенко и комедийният актьор Володимир Зеленски.

Но именно тук е интригата. Заради малката разлика при фаворитите, всеки отклонен глас може да се окаже решаващ на първия тур на президентските избори на 31 март. По време на гласуването няма да има снимки на кандидатите, които да улеснят украинците да различат русокосата Юлия от кестенявия Юрий.

Главният прокурор Юрий Луценко, който е приближен на Порошенко, съобщи, че полицията е задържала двама души, които се опитали да подкупят с 5 милиона гривни или около 180 хиляди долара Юрий Тимошенко, за да оттегли кандидатурата си.

Самият Тимошенко казва, че досега най-малко 12 души са му отправяли подобни предложения, като единият от подкупите е бил за 3 милиона долара. Същевременно той твърди, че няма средства за предизборната си кампания и разчита основно на социалните медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столично училище с иновативна система срещу вредните храни
Столично училище с иновативна система срещу вредните храни
Шествие за любов в Нова Зеландия
"Шествие за любов" в Нова Зеландия