НОВИНИ

Двамата заподозрени за отравянето на Скрипал са посетили Чехия през 2014 г.

Двамата руснаци, заподозрени от Лондон в опит за отравянето на Сергей Скрипал, са посетили през 2014 г. Чехия, по времето, когато там е бил и бившият руски двоен агент, съобщи днес чешкото обществено радио "Радиожурнал". "Руснаците изглежда са създали оперативна група, която е следяла Скрипал много преди опита за убийство", посочи радиото, цитирайки "заслужаващ доверие източник от тайните служби.

bnt avatar logo
от БТА
15:05, 10.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
двамата заподозрени отравянето скрипал посетили чехия 2014

Според разследващият сайт "Белингкет" двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон, са идентифицирани като Александър Мишкин - лекар, работещ за руското военно разузнаване ГРУ, и офицерът от същата служба Анатолий Чепига.

Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига - с псевдонима Руслан Боширов. Според цитирания от радиото източник Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година, под името Руслан Боширов.

"За съжаление не знаем на коя дата те са напуснали Чехия", каза за АФП разследващият журналист от "Радиожурнал" Янек Кроупа, който се занимава с аферата.

Източникът на радиото посочва, че Скрипал е бил в Чехия през втората половина на октомври 2014 г., за да помогне на местните служби да идентифицират предполагаемите руски шпиони в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Персона на режисьорa Ингмар Бергман излиза за първи път на български
"Персона" на режисьорa Ингмар Бергман излиза за първи път на български
Политика на сближаване: ЕС инвестира в трамваите на София
Политика на сближаване: ЕС инвестира в трамваите на София