НОВИНИ

Две бомби бяха взривени по време на литургия в католическа църква във Филипините

Атентатът стана в южната част на страната, в район с преобладаващо мюсюлманско население. При атаката загинаха 20 души, ранените са над 80. Все още никой не е поел отговорност. Атентатът, обаче, напомня на почерка на джихадистката групировка Абу Саяф, която действа в този район на Филипините.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:34, 27.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

За мишена нападателите избрали църквата на остров Джоло. Атакували по време на сутрешната литургия. Първата бомба се взривила в храма. Последвала суматоха и масово бягство към изходите. Реакция, от която атентаторите се възползвали. Те взривили втората бомба пред входната врата.

Повечето от жертвите са цивилни.

Християнството е основната религия на Филипините. 80% от населението са католици. 37% от тях ходят редовно на църква, а 30% се определят като много набожни. Ислямът е втората на най-разпространена религия.

Нападението става седмица след референдума за създаването на мюсюлмански автономен район, в който трябва да попадне и остров Джоло. Повечето области се обявиха „за“ създаването на такъв район, но не и Джоло.

;

Референдумът е част от мирното споразумение между правителството и Ислямския освободителен фронт Моро. Мюсюлманските сепаратисти от южната част на Филипините се борят за отделяне от края на 60-те години на миналия век.

Доводът на управляващите за провеждането на референдум беше, че обявяването на автономен мюсюлмански район ще сложи край на насилието, което за 40 години отне живота на повече от 120 хиляди души.

Според споразумението, след съзадавенето на автономната област, Ислямският фронт трябва да се разформирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава бедственото положение в Смолянско
Остава бедственото положение в Смолянско
Първи демонстрации на Червените шалове в Париж
Първи демонстрации на "Червените шалове" в Париж