НОВИНИ

Серия от взривове в Брюксел. Повече от 30 са загинали

Около 8 часа тази сутрин на летище "Завентем" в Брюксел са избухнали две експлозии. Час и половина по-късно имаше взрив в една от централните станции на метрото в Брюксел - "Малбек", която се намира в близост до Европейската комисия. Появиха се информации за експлозии на метростанции "Шуман" и "Ар Лоа", но по-късно тази информация бе отхвърлена. Убитите до момента са 34 души, ранените над 100.Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева съобщи, че няма информация за пострадали българи. Всички българи, които са на територията на Белгия, могат да подават информация на безплатен телефонен номер 1771. Българите могат да се обаждат и на телефона на посолството : +32 2 374 4788Белгийската прокуратура потвърди, че взривовете на летището са причинени от атентатор-самоубиец. Египетски медии твърдят, че отговорност за атентата е поела "Ислямска държава".Експлозиите стават 4 дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам, главният заподозрян за атентатите в Париж през ноември миналата година.Снимки и видеа на оче

bnt avatar logo
от М. Кадийска, Р. Белева
13:29, 22.03.2016
6364
Чете се за: 03:18 мин.
По света
Серия от взривове в Брюксел. Повече от 30 са загинали
; ;

Първите две есплозиите станаха около 8 часа сутринта местно време в тази част на летището, където е залата за излитащи пътници, съобщи белгийският вестник "Дерниер Йор".

Снимки и видеа от социалните медии показват как се издига пушек от сградата на един от терминалите, а хората бягат панически от терминала. Има снимки на изпочупени стъкла.

Летището беше евакуирано. Всички полети са спрени. Спрян е железопътният транспорт към летището. По непотвърдена информация, една от експлозиите е до мястото за чекиране на пътници на "Америкън Еърлайнс".

Белгийската телевизия RTBF цитира свидетели, които говорят за ранени хора и хора в безсъзнание.

Час и половина след първите експлозии бе съобщено за взрив на метростанция "Малбек" в Брюксел, а по-късно в още две ключови метростанции "Шуман" и "Ар Лоа" и двете са близо до ключови сгради на Европейската комисия. По-късно белгийската прокуратура отрече информацията за взривове на "Шуман" и "Ар Лоа".

Още снимки от експлозиите можете да видите ТУК

; ;

Кореспондентът на i24news съобщава за 11 загинали и над 20 ранени при експлозиите.

;

Агенция Reuters потвърди, че експлозиите са станали пред бюрото за регистрация на пътниците на American Airlines.

;

Компанията "България еър" е нямала полет тази сутрин към Брюксел, каза за "По света и у нас" пиарът на "България еър" Виолета Матеева.

;

Открита е невзривена бомба в залата за заминаващи. Противоречива е информацията къде точно са станали двете експлозии. Засега водеща е версията, че взривовете са станали в залата за заминаващи.

;

По непотвърдена информация в залата за излитащи е открита чанта с взрив.

;

Съобщава се за експлозия в метростанция Maelbeek, недалеч от Европейската комисия.

;

Според белгийската агенция Belga преди експлозиите на летището е имало изстрели и викове на арабски.

;

Метростанциите в Брюксел са затворени след експлозията на Maelbeek. Всички Европейски институции в Брюксел също са затворени.

;

Взривове има на още две метростанции в Брюксел. Били са взривени станциите "Шуман" под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, както и по-надолу - на станцията "Ар Лоа", близо до сградата на Федералното правителство на Белгия.

;

Според белгийската обществена телевизия взривовете на летището са в резултат на самоубийствени атаки.

;

Euronews обобщава информациите до този момент като съобщава за 13 загинали и над 35 ранени.

;

Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева съобщи за "По света и у нас", че няма информация за пострадали българи. Всички българи, които са на територията на Белгия, могат да подават информация на безплатен телефонен номер 1771.

Българите могат да се обаждат и на телефона на посолството : +32 2 374 4788

;

Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо обвини за взривовете в Брюксел групировката "Ислямска държава".

;

Най-малко 10 са убитите при взривовете в метростанциите в Брюксел. Така жертвите от днешните експлозии в белгийската столица за момента са 23. Ранените са над 35 души.

;

Белгийската прокуратура потвърди за 13 жертви на летището в Брюксел.

;

Взривена е само една станция на метрото в Брюксел - тази на "Малбек" потвърдиха от управлението на подземната железница. Отхвърля се информацията за взривове на метростанции "Шуман" и "Ар Лоа",

;

Летището в Брюксел остава затворено поне до 7.00 ч. утре

;

Белгийската прокуратура потвърди самоубийствен атентат на летището.

;;

Властите в Белгия съветват хората да останат по местата си и тъй като има натоварване на мрежата на мобилните телефони, съветват да изпращат СМС-и.

;

Засилени са мерките за сигурност на летище София. Няма паника сред пътниците.

;

Мерките за сигурност на лондонското летище Гетуик и на летището във Франкфурт са засилени след експлозиите в Брюксел.

Холандия повишава мерките за сигурност на летищата и гарите и граничния контрол.

;

Целият обществен транспорт в Брюксел е спрян, което включва метрото, автобуси, трамваи. Всички правителствени сгради са затворени, затворени са и сградите на ЕС.

;

Съобщава се за още една експлозия близо до метростанция "Малбек", но според информацията това е контролирана експлозия на подозрителен пакет.

;

11 са загиналите на летище "Завентем". Най-малко 15 са загиналите на метростанция "Малбек", 50 са ранените, като 10 от тях тежко.

;

Според световните агенции 28 са вече жертвите на терористичните атентати в Брюксел. Ранените на летището са над 81, а в метрото над 55.

;

Полицията в Брюксел арестува двама мъже на Noordstation. Причината за ареста им още не е известна.

;

Белгия засили проверките за сигурност на границите. Нашият кореспондент в Брюксел Владислав Велев отрече информацията на руските медии, че границите са затворени.

;

Според египетски медии "Ислямска държава" е поела отговорност за атентатите в Брюксел.

;

Румяна Бъчварова заяви, че МВР е предприело 100-процентови проверки по границите веднага след съобщението за терористичния акт. Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов призова за адектватност и отгворност при създалата се ситуация.

;

Убитите при двата атентата вече са 34 души. Ранените са над 150.


; ;

Евакуирана е атомната електроцентрала на границата между Белгия и Германия. Евакуацията е стандартна процедура при повишаване на нивото на опасност на 4.

;

Евакуират централата на Европейската комисия в Брюксел.

;

Американският президент Барак Обама започна речта си в Хавана с израз на солидарност към белгийския народ.

;

Руският президент Владимир Путин осъди варварските престъпления и изрази увереност, че убийците ще понесат наказанието си. Той изрази съболезнования на краля на Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: МВР е предприело 100-процентови проверки по границите
Румяна Бъчварова: МВР е предприело 100-процентови проверки по границите
Сергей Станишев: Много е важно Европа да не покаже страх
Сергей Станишев: Много е важно Европа да не покаже страх