НОВИНИ

Две години от наводнението в Бяла Слатина

Две години по-късно хората от град Бяла Слатина са готови да забравят кошмара от стихийното наводнение, защото всички щети от пороя вече са напълно възстановени. Кварталът край река Скът, където приливната вълна достигна два метра, вече е с ремонтирани улици, тротоари и водопроводи.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:48, 06.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Улица „Георги Бенковски" през август 2014 година е изглеждала така, след като придошлата река се прибра в коритото си. Днес на мястото на изровената настилка и тоновете тиня има нов асфалт и тротоари с дължина над километър и триста метра, зелени площи и 4-метрова защитна бетонна дига.

78-годишният дядо Ангел още не може да забрави ужаса от наводнението, когато трябвало да ги спасяват с лодки от потъналите къщи.

Ангел Гергов:
Вижте оня прозорец, дотам беше водата. Мен ме завари в кухнята и като изскочих навън, веднага ме заля до шията. 15 дни изкарахме евакуирани при брат ми, изкараха ни с лодка, че не можехме да си напуснем дома, водата беше влезнала вътре. Сега имаме нова улица и всичко, което го направи кметството и Европа, просто не можем да се нарадваме.

Лиляна Сълковска:
Много сме благодарни, че всичко се поправи и сега като направиха и циментовата дига, нямаме никаква опасност от наводнение вече

След стихийното природно бедствие пораженията по инфраструктурата били толкова големи, че далеч надхвърляли общинския бюджет. Единственият изход се оказал кандидатстване с проекти пред европейския фонд „Солидарност".

Сашка Първанова, директор „Проекти и програми"-община Бяла Слатина:
Ние подадохме два проекта- единият за възстановяване на водопроводната мрежа и вторият за уличните настилки на 7 улици в Североизточния квартал на града. Общата стойност на безвъзмездната помощ е милион триста и 40 хиляди лева.

Хората са доволни от европейската подкрепа, но сигнализират, че направеното трябва да се поддържа. Според тях ежегодно трябва да се чисти речното корито от наноси и растителност, за да не се стига до нови бедствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу управляващите в Бразилия в деня на откриването на Олимпиадата
Протести срещу управляващите в Бразилия в деня на откриването на Олимпиадата
Германка е арестувана в Турция заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен
Германка е арестувана в Турция заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен