НОВИНИ

Борисов и Заев отбелязаха заедно две години от Договора за добросъседство

България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на Договора за добросъседство. В Скопие премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев. Двамата лидери обявиха, че ще домакинстват срещата на Берлинския процес догодина през юли. Призоваха историческата комисия да даде видими резултати и прогрес. Още информация - от Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:11, 01.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Срещата между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев започна. Среща, която отбелязва 2-годишнината от подписването на Договор за добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с най-високи почести пред сградата на правителството в Скопие от премиера Зоран Заев. Двамата проведоха среща на четири очи, след което дадоха изявление за медиите.

Малко по-късно, двамата премиери, придружени от външния министър на България, Екатерина Захариева, и на Северна Македония, Никола Димитров, положиха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие.

Две години от подписването на договора, двете страни постигнаха не малко. Беше постигнато общо разбиране за Средновековната история, общи чествания за личности като Св. Св. Кирил и Методий, Свети Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по железопътния коридор София - Скопие, както и по-интензивни икономически отношения.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Две години, откакто подписахме Договора за добросъседство. Мисля, че през тези две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Стана със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония. Създаде огромна перспектива на Вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО.

След събитията в Скопие, двамата премиери и двете делегации, отпътуваха за Дойран, където по-късно през деня ще открият новия паметник на полковник Константин Каварналиев, издигнат през 1916г. от българската страна, взривен през 1966г. от югославските комунизми и сега възстановен след 103 години отново.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъртва риба изплува край село Люти брод
Мъртва риба изплува край село Люти брод
Чума по свинете и в района на град Бяла
Чума по свинете и в района на град Бяла