НОВИНИ

Две години след наводнениятажителите на кв. "Аспарухово" излязоха на протест

2 години след ужасяващото водно бедствие в Аспарухово, отнело живота на 13 души, хората от квартала излязоха на протест. Шествие тръгна от едно от деретата и стигна до районното кметство, от където хората очакваха отговор на въпроса защо се бави изграждането на охранителните канали по трасето на двете дерета.

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 18.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Хората са притеснени, че крайният срок за изграждането на охранителните канали изтича през ноември и парите - 10 милиона лева, отпуснати от европейския фонд "Солидарност", може да бъдат загубени.

Николай Иванов: Което означава, че тези дерета никога няма да станат или поне в обозримо бъдеще. Което означава, че администрацията не работи и щом не работи, това означава, че не ѝ е мястото тук.

От районната администрация обясниха, че строителството се бави заради тежките процедури, които трябва да бъдат спазени, когато един проект се финансира с европейски средства. Освен това обществената поръчка се обжалва и сега се чака решението на Върховния административен съд.

Калина Белмезова - кмет на район "Аспарухово": Тъй като времето за реализация намаля, ще извършим строителните дейности в най-кратки срокове, на многосменен режим на работа, за да можем да спазим сроковете.

Макар че периодично се почистват, двете дерета "убийци", както ги наричат хората тук, са обрасли с трева, а едното от тях е заринато с боклуци. Затова хората се страхуват, че водното бедствие може да се повтори.

Мартин Златев: Когото и да питате тука, ще ви каже, че се страхува. Страхува се, защото за този месец имахме 3 пороя в Аспарухово.
Румяна Димитрова: За да се избегнат следващи наводнения, трябваше да се работи по деретата, особено в ромската махала.

Две години след наводнението в Аспарухово разследването все още не е приключило. Преди дни Варненската окръжна прокуратура иззе случая от полицията и го възложено на трима прокурори и трима следователи. Обяснението е, че така разследването ще приключено по-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирогов: Няма промяна в състоянието на Цвети, няма и кръводарителска акция
"Пирогов": Няма промяна в състоянието на Цвети, няма и кръводарителска акция
Гигантска мокра кърпича заменя душа
Гигантска мокра кърпича заменя душа