Джихадистката заплаха принуди френските власти да оставят в сила извънредното положение в страната почти две години. В началото на този месец, по инициатива на президента Еманюел Макрон, то беше заменено от нов антитерористичен закон. Мерките в него са спорни от гледна точка на правата на силите за сигурност спрямо тези на гражданите. Как се отнасят французите към това и защо? Попитахме заместник главния редактор на вестник "Монд" Филип Брусар. С него разговаря Деян Йотов.

Първата възпоменателна церемония беше на националния стадион, където се самовзривиха трима от атентаторите. "Стад дьо Франс" тогава беше изпълнен до краен предел за приятелски мач между националните отбори на Франция и Германия. Сред придружаващите президента Макрон на отдаването на почит на жертвите днес беше предшественикът му на поста Франсоа Оланд, който беше на стадиона по време на експлозиите.

Макрон и кметът на Париж Ан Идалго положиха след това венци пред всичките 6 кафенета и ресторанти, където ислямистите стреляха срещу хората.

Последната церемония беше пред концертната зала "Батаклан". Там загинаха най-много - 90 души. Освен роднини на загиналите пред залата Макрон беше дочакан емоционално и от вокалиста на американската група "Eagles of Death Metal" Джеси Хюз. Терорът в залата се случи по време на концерт именно на тази група.

Френските власти предупреждават, че нивото на терористична заплаха остава високо. А бившият директор на спецчастите на полицията обясни част от промените в тактиката на действие при терористично нападение.

Жан-Мишел Фоверг, бивш директор на спецсилите на френската полиция: "Преговорите" са заменени с "конкакт". Никъде този тип хора не са се предавали и не бива да се позволява времето да играе за тях. Защото това само им дава възможност да детонират експлозивите и да убият заложниците си."

Единственият останал жив от терористите - Салех Абдеслам, е в затвор край Париж. Той отказва да сътрудничи на разследването. На 18 декември му предстои да се яви пред съд в Белгия, където беше задържан през март 2016 година. Там ще бъде съден за нападение срещу полицаи.