Вече над две години врачанското село Малорад остава без пряк път към околните населени места. При наводнение придошлата река Скът събаря моста към селото, а скъпият и сложен ремонт е отлаган няколко пъти. Така единствената връзка на местните със света се оказва дълъг и стръмен заобиколен път, който става и труднопроходим през зимата.

Малорад, Борован

Водата отнесе частично основите на моста, но липсата на възстановителни работи доведе до цялостното му рухване. Преди няколко месеца по настояваане на местните хора над реката бе поставен железен пешеходен мост, но пътят между няколко села остана затворен.

Цено Цоловски, кмет на с. Малорад: Отрази се на обществения транспорт, почти всички автобуси спряха линиите си. Понеже тук имаме обходен маршрут, който е с много остри завои и пресечена местност, и няма как да пътуват.

Емил Димитров: Проблемът е, че рейсовете не искат да пътуват, защото уж направиха обходен маршрут, но той е стръмен и зимно време рейсовете не могат да се качат. Мостът ни вършеше хубава работа, но вече почти сме загубили надежда?!

Йордан Михайлов: За два часа идвам от София до Борован и още три часа ми трябват от Борован до Малорад. Сега чакаме и се надяваме строежът да почне.

През тази пролет Комисията за бедствия и аварии е отпуснала 300 хиляди лева за ремонта. Обаче фирмата-изпълнител се оказала с блокирани сметки, а обявената нова обществена поръчка е спряна заради обжалване.

Цено Цоловски, кмет на с. Малорад: Парите, тези които са от Междуведомствената комисия, са осигурени. Една втора са преведени по сметката на общината, след като бъдат усвоени, тогава ще се дофинансира обектът.

Местните хора все пак се надяват, че ремонтът ще започне преди първия сняг.