Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Решението беше взето в края на миналата година, но влиза в сила от днес. Заявление за лечение на деца и възрастни се приемат в централното управление на здравната каса в София. От там съобщиха,че първото дете одобрено за лечение от касата ще замине за Австрия утре.

След закриването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса са прехвърлени 146 неприключени заявления. Сред тях имало преписки от началото на тази и от предишни години. Срокът за обработка на заявленията е около 2 седмици.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Не смятам, че 146 преписки, които не са приключени за 3 месеца ще могат да бъдат приключени в рамките на следващата седмица. Оставете ни да се запознаем в детайли с документите.

16 годишният син на Аника е роден с бъбречно заболяване. Миналата година единият му бъбрек спрял да функционира. Фондът за лечение на деца поел разходите за операция във Франция.

Анка Тодорова: Спасяването на бъбрека , който е здрав, който функционира, за да могат да го спасят да не мине на хемодиализа.
Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април

Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април

80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще се прехвърлят в специализираната комисия към Здравната каса, която поема функциите му от 1 април. Пр...

През януари фондът платил и за първия контролен преглед на детето. В средата на годината му предстои втори. Аника подала заявление във фонда в средата на март, но чака решение от комисията към здравната каса. Прехвърлянето я притеснява.

Аника Тодорова: Не знам как ще работи самата здравна каса дали ще е по стъпките, както беше фонда. Без проблем за майки, родители които отиват с децата за лечението.

От касата уверяват, че ще покрият разходите за транспорт и престой на придружителите.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Всички случаи, при които предстои заминаване в чужбина, няма да има проблеми. Уверявам ви в това. Във всяко едно отношение.
Няма поводи за притеснение след преминаването на ЦФЛД към НЗОК

Няма поводи за притеснение след преминаването на ЦФЛД към НЗОК

От първи април фондът за лечение на деца преминава към здравната каса. От министерството на здравеопазването съобщиха, че фондът ще приема заявления д...

Лекари от бившия обществен съвет във фонда за лечение на деца са поканени да участват и в новата комисия на здравната каса.

д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Така че няма да има прекъсване, а ще има приемственост, продължаване и донаграждане на това, което се е случвало до момента.

На сайта на здравната каса родителите могат да проверяват статуса на заявлението. За целта трябва да въведат входящият номер и датата, на която е подадено. На сайта на касата е публикувана и банковата сметка, по която може да се дарят средства за лечение на деца.